avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Graviduta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Graviduta

buna seara,sunt o graviduta care urmeaza sa intre in prenatal.ultima zi de munca a fost pe 9 martie,anuntand cu minim 2 sapt sa nu mai vin.mi-am luat 11 zile de concediu de odihna ca atat mi-a zis contabilul ca beneficiez pe anul asta.dupa cele 11 zile mi-am luat medical de la medicul de familie 10 zile,dupa care voi intra in prenatal.intrebarea mea e urmatoarea..in concediu de odihna nu trebuia sa iau si salariu?iar medicalul se plateste separat tot de catre angajator??multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mireav , utilizator 16:28, 2 Aprilie 2014
Salariul reprezinta contravaloarea muncii prestate. Daca ati efectuat cele 11 zile de concediu de odihna, inseamna ca ati stat acasa, nu ati muncit,deci nu aveati de ce sa luati si salariu pentru acele zile. Concediu medical se plateste de angajator odata cu celelalte drepturi (salariu, indemnizatia de concediu de odihna , etc) pentru luna respectiva.
Salariul reprezinta contravaloarea muncii prestate. Daca ati efectuat cele 11 zile de concediu de odihna, inseamna ca ati stat acasa, nu ati muncit,deci nu aveati de ce sa luati si salariu pentru acele zile. Concediu medical se plateste de angajator odata cu celelalte drepturi (salariu, indemnizatia de concediu de odihna , etc) pentru luna respectiva.


Pe perioada concediului de odihna se plateste indemnizatie de concediu de odihna.
Codul muncii:
ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.


@mireav:
Angajatorul trebuie sa va plateasca salariul pentru zilele lucrate pana in 9 martie, plus indemnizatia de concediu pentru cele 11 zile efectuate, plus indemnizatia de concediu medical de care ati beneficiat in cursul lunii. Plata se face dupa calculul salariilor pe luna martie, in ziua specificata in CIM pentru plata lichidarii.

Daca angajatorul nu va plateste, puteti face reclamatie la casa de sanatate pentru neplata concediului medical si la ITM pentru neplata salariului.
Doamna a intrebat de salariu, nu mi-am pus problema ca nu a luat indemnizatie de concediu pentru acele 11 zile.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
ANDA CRETU, Contabil
pai..data de salariu era pe 10 martie,iar banii pt zilele muncite i-am rugat sa mi-i dea pe 9,si mi i-au dat,indemnizatie de concediu nu am luat,ultimii bani pe care i-am luat a fost salariu pe 9.zilele de concediu de odihna le-am avut dupa 10.03-24.03.2014,iar dupa am adus concediu medical dupa 25 pana pe 31 ca se termina luna,iar pe aprilie mi-am mai luat 3 zile de concediu medical,urmand ca dupa 4.04.2014 sa iau prenatal.ce bani ar trebui sa iau,mentionez inca o data ca ultimii bani au fost pe 9,adica salariu pana in momentul acela.multumesc oricum din suflet pt lamuriri ,sunt pt prima data gravida si nush exact cum sa procedez.
1. Pe 9 martie ati luat drepturile banesti cuvenite pe luna februarie.

2. Salariul si celelalte drepturi banesti pentru luna martie (indemnizatie concediu de odihna si indemnizatie concediu medical) le veti primi pe 9 aprilie.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna si prenatal angelica82 angelica82 Buna ziua, Sunt angajata din data de 01-04-2013.Salariul brut este 800 ron respectiv 850 ron de la 01-01-2014.In luna a-12-a din anul 2013 am avut 5 zile de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu odihna anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : o salariata care a fost in concediu medical mai multe luni, brutul realizat in lunile de concediu ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu de odihna. preda sorina preda sorina Cum calculez indemnizatia pentru concediu de odihna in urmatorul caz: Am un salariat care pleaca in concediu de odihna 4 zile in aprilie. Calculez media ... (vezi toată discuția)