avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna si prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna si prenatal

Buna ziua,

Sunt angajata din data de 01-04-2013.Salariul brut este 800 ron respectiv 850 ron de la 01-01-2014.In luna a-12-a din anul 2013 am avut 5 zile de CO, si 5 zile in luna a-6-a din anul 2014. Sunt insarcinata si doresc sa imi iau toate zilele de concediu ramase,atat pe anul 2013 cat si pe 2014.Voi lucra pana pe 15-09-2014 cand voi intra in concediu medical prenatal (84 zile),celelalte 42 de zile obligatorii de lauzie.
Cate zile CO in total mai am de luat?
Pot intra in CO ultimile 2 saptamani (1-15 Septembrie),dupa care sa intru in medical direct?
La salariile brute date (850 ron de la 1 Ianuarie),si 621 netul (ce iau in mana) ce bani trebuie sa iau pe concediu medical prenatal (va rog un calcul exact ),si ce bani trebuie sa iau daca imi iau concediul de odihna?(patronul obisnuieste sa opreasca din salariu bani pe aceasta perioada).
La intrarea mea in concediu medical,este obligat patronul sa imi faca lichidarea la zi? sau ma va chema luna ulterioara pentru salariu astfel decalandu-se si medicalul?
Zilele de concediu de pe contractul individula de munca sunt in numar de 21/an.

Eu iau salariul pe data de 30 ale lunii. Pe 30 August iau salariul normal urmand ca pe 30 Septembrie sa iau bani pe CO (1-15) si medical (1-30)?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
CO 2013 - aveti dreptul la 16 zile lucratoare din care ati luat 10 zile lucratoare si au mai ramas 6 zile lucratoare

CO 2014 - aveti dreptul la 21 zile lucratoare, intrucat durata concediului de maternitate nu afecteaza durata concediului de odihna.

Per total, mai aveti dreptul la 27 de zile lucratoare de CO. CO il puteti lua inainte de intrarea in concediu de maternitate.

Concediul de maternitate suspenda c.i.m. , nu inceteaza. Daca aveti gestiune in primire , este mai bine sa faceti predarea-primirea acesteia.
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este obligat patronul la cererea mea sa imi acorde tot CO ramas pana sa intru in prenatal?
1. În situaţia în care un salariat nu-şi efectuează integral concediul de odihnă la care avea dreptul, angajatorul are obligaţia de a-i acorda acestuia concediu până la sfârşitul anului următor.

2. Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.
În scopul efectuării, concediul de odihnă trebuie în prealabil programat.

3. Angajatorul este obligat să acorde salariatului concediul de odihnă pentru fiecare an lucrat, putând compensa concediul de odihnă neefectuat de salariat numai la încetarea contractului individual de muncă în temeiul art. 146 alin. (4) din Codul muncii

4. Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Multumesc!

Mai sunt cateva intrebari la care as' dori daca se poate un raspuns.
Puteti pune si alte intrebari ,nu este nevoie sa ne dam acordul cu privire la postarea lor.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu odihna gh3gh1 gh3gh1 Un salariat are tot anul 2013 un salar de 800 lei. In anul 2014 are stabilit un salariu de 900 lei. Salariatul cere in februarie 2014, 10 zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical angelica82 angelica82 Doresc sa stiu daca patronul imi calculeaza corect concediul medical. In luna August de pe data de 01 pana pe 06 am avut concediu de odihna.De pe 07 ale lunii ... (vezi toată discuția)
Probleme calcul - concediu de odihna cristiannegru cristiannegru - salariat - institutie bugetara, personal contractual - ati precizat ca: \\"In plus, indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, ... (vezi toată discuția)