avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuita cu plangeri la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuita cu plangeri la politie

Incepand cu luna iunie 2013, o persoana X imi face reclamatii la politie. X sustine ca o apelez, o deranjez si o hartuiesc desi nu a depus nicio dovada in sprijinul afirmatiilor sale. X indica faptul ca este hartuita de subsemnata pe numere de telefon care nu ii apartin lui X (nu este titular de contract - diverse numere de cartela sau apartinand unor persoane juridice).

Dosarele au fost clasate, intrucat nu am apelat niciodata numerele respective de telefon, fapt pe care l-am probat cu facturi detaliate de la operatorul meu de telefonie. Cu toate acestea, aproximativ o data la doua luni sunt nevoita sa ma deplasez la politie, in celalalt capat al orasului, pentru declaratii.

Avand in vedere ca numerele pe care sustine ca am sunat-o nu ii apartin si, in acest caz, presupun ca nu are dreptul sa depuna plangeri, as vrea sa stiu daca aceasta fapta ar putea fi incadrata la fals in declaratii. Sau, in caz contrar, ce alte optiuni am pentru acest caz.

Politistii mi-au explicat ca nu exista posibilitatea de a o opri pe X sa depuna in fiecare luna cate o plangere, chiar fara sa aduca dovezi, intrucat este dreptul de cetatean al lui X sa depuna plangeri (au invocat dreptul la petitie sau ceva asemanator), domniile lor fiind obligati sa urmeze de fiecare data procedura (obtinerea de declaratii, intocmirea raportului si formularea propunerii legale).

Multumesc
Cel mai recent răspuns: BVFlorina , utilizator 11:33, 3 Aprilie 2014
Da, este foarte regretabil ca sunteti hartuita pe nedrept invocandu-se un drept al persoanei ce abuzeaza de acesta.
La randul dumneavoastra aveti si drepturi (pe langa obligatii) si este cazul sa ripostati legal, poate numai asa se va potoli si o veti opri sa mai depuna plangeri contra dumneavoastra periodic, prin actiunile concrete si legal facute cat mai repede cu putinta.
Faceti si dumneavoastra, cat mai urgent, plangere penala impotriva acesteia la care ar fi bine sa atasati copii de pe facturile detaliate ale operatorului dumneavoastra de telefonie (cu care probabil aveti contract), cereti si copii de pe procesele verbale incheiate de Politia unde ati fost chemata si ati dat declaratii, eventual cereti eliberare de adeverinte ca ati fost anchetata si ati dat declaratii si ca nu se regasesc apeluri catre numerele invocate, reclamatiile astfel fiind nejustificate si abuzive.
Invocati Noul Cod Penal actualizat in 2014 - Legea 286/2009, Art. 208 din privind "Hărţuirea si Infracţiuni contra libertăţii persoanei", precizand ca sunteti urmarita si ca se depun plangeri nefondate, abuzive, neconforme cu realitatea faptica, incalcandu-se in ceea ce va priveste legislatia in vigoare si prevederile constitutionale :

CAPITOLUL VI Infracţiuni contra libertăţii persoanei
Art. 208 Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Astfel, procedand asa, probabil ca va inceta, dar nu va lasati, constituiti-va si parte in civil pentru despagubiri, cheltuieli si daune interese plus morale, dupa cum credeti de cuviinta.
Va urez succes, pentru implinirea dorintei de linistire sufleteasca si psihica, cat mai curand posibil.
fapta persoanei e de denunt calomnios, nicidecum de hartuire.
ART. 268 NCP:
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Ramane de vazut insa daca persoana va face plangere cu rea credinta sau chiar crede ca dvs o sunati.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspunsuri Mihail Popa si gi_jane2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire morala? Marianaroiu Marianaroiu Am si eu o intrebare: ce fapta se considera faptul ca o persoana imi tot face plangeri peste plangeri si ma urmareste mereu. Mi-a facut sesizari pe la ... (vezi toată discuția)
Acuzația de calomnie si defăimare Macesului Macesului O fostă prietenă mi a deschis plângere la poliție pt santaj pe baza unei certi telefonice înregistrate de ea. Este fals. Dar pe baza plangerii am fost ... (vezi toată discuția)