avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate, partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate, partaj

Buna ziua! Am urmatoarea problema: eu si fostul meu iubit am cumparat un apartament. Eu aveam in contul personal 83% din valoarea apartamentului. El a facut un credit pe numele lui pentru cei 17%, bani pe care mi i-a virat in cont, pentru ca eu sa ii virez mai departe in contul vanzatorului.
La notar, actele de vanzare cumparare s-au facut cu o cota parte de jumatate pentru fiecare.
Acum el imi cere banii pe care i-a investit, insa eu nu doresc sa vand apartamentul pentru cei 17% pe care i-a pus el. Intre timp eu m-am mutat acolo, platesc utilitatile si mi-am schimbat si buletinul pe acest domiciliu. Doresc sa ii preiau creditul si sa semnam declaratie notariala prin care el renunta la partea lui din apartament.
Intrebarea este: daca ma da in judecata cerand efectiv banii pe care i-a pus si implicit vanzarea apartamentului, pot avea castig de cauza sa ii platesc sulta iar eu sa raman in apartament?
De asemenea, daca eu am dovada ca am platit mai mult, el poate cere valoarea a jumate din apartament?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:34, 6 Aprilie 2014
Daca nu va intelegeti si ajungeti la proces, ii veti plati sulta pt cota lui, adica pt 50% ca atat e in proprietatea sa. A, si basca sa ii dati ca si drept de creanta banii care vi i-a virat in cont.
Cred ca e rentabil sa ii dati cei 17 % si sa-si plateasca el creditul sau nu, e treaba lui.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
coproprietate nu e musai 50-50 , aci greselaa a fost in momentul semnarii actului la notar intrucat nu trebuia sa semnezi pentru cota parte de 50 % ci mai mult raportat la valoarea data .
se poate face tranzactie la notar si sa-i platesti o sulta , iar el sa renunte la partea de apartament si sa ramai unic proprietar.
Avand in vedere ca in contractul de vanzare-cumparare este specificata cota de 50% pt. fiecare copropietar, instanta porneste de la acest procent.
Ar fi trebuit sa specificati in contractul de vanzare-cumparare 83% dvoastra si 17% partenerul sau cel putin ar fi trebuit sa mentionati expres provenienta banilor care au constituit pretul si aportul fiecaruia dintre dvoastra.
Incercati pe cale amiabila (la notariat) un partaj si propuneti sa ii achitati sau preluati creditul in schimbul cotei sale.
Daca nu reusiti, va ramane sa porniti lupta in instanta, unde cu ajutorul probelor administrate este foarte posibil sa aveti castig de cauza in a demonstra aportul dvoastra.
Trebuie sa ne puneti la dispozitie contractul pentru o opinie concreta.
@gi-jane2 am inregistrare cu el recunoscand suma cu care a contribuit. de asemenea am intrebat inca o avocata care a spus ca nu are mari sanse sa ceara jumate din proprietate sau chiar creanta cum zici tu, pentru ca nu a justificat cu nici o descriere suma de bani pe care a virat-o in contul meu atunci.
Dansul are deja o cota de proprietate de 50 %.
Ce e bine pt dvs e ca dansul nu cere cat ar putea, ci doar cat a investit. Mergeti la notar si faceti partaj, si dat-i sulta ceruta, scapati mult mai ieftin asa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj cu drept de creanta ghira_adina ghira_adina As dori sa fac partaj cu soțul și va rog să mă ajutați cu o problema legata de o creanta. E vorba de o donatie făcută mie de sora și mama mea, în ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament prin "prima casa" cristinastana cristinastana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema: Detin in coproprietate cu fostul sot un apartament achizitionat prin programul ... (vezi toată discuția)
Pot pune un apartament in vanzare daca sunt coproprietar si celalalt ... Tartu Tartu Pot pune un apartament in vanzare daca sunt coproprietar si celalat coproprietar nu vrea? (vezi toată discuția)