avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluarea activitatii dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluarea activitatii dupa CCC

Buna ziua.

As dori sa va intreb cateva lucruri in acelasi subiect, daca imi permiteti:

1. Pe 23.05.2012 am nascut, urmand 2 ani (defapt 23 luni) de concediu de maternitate in care am primit indemnizatia pentru crestere copil (in cazul meu 1200lei/luna). Pe 23.04.2014 ar trebui sa ma intorc la serviciu.

ESTE obligat angajatorul (un am lucrat ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului) sa ma primeasca la serviciu pentru inca cel putin 6 luni?
Daca da, pe acelasi post?
Si pe acelasi salar?


2. Pe 23-24.09.2014, daca totul e ok, voi naste al doilea copil, si as dori sa ma intorc la serviciu, insa doar pentru 2 luni, dupa care sa intru in concediu prenatal pana la data nasterii.

Cum se calculeaza indemnizatia pentru crestere copil in cazul celui de-al doilea nascut, avand in vedere ca nu ma incadrez in continuitate?


... ultimile 12 luni aferente indemnizatiei celui de-al doilea copil:

(iunie 2014 - septembrie 2013) - 3 luni - PRENATAL - presupunem valoare - 1071lei/luna
(aprilie 2014 - iunie 2014) - 2 luni - LUCRATE - presupunem salar - 1900lei/luna
(decembrie 2013 - aprilie 2014) - 4 luni - INDEMNIZATIA primului copil - 1200lei/luna

3. In PRENATAL ma plateste statul sau angajatorul?

Va multumesc foarte mult pentru rabdare si intelegere!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
andreypck, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 3 Aprilie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Am inteles ca am dreptul de a reveni la locul de munca, dar ce se intampla daca angajatorul refuza sa ma primeasca?

Si de asemenea cum calculez indemnizatia pt. al doilea copil, tinand cont de cele 3 TIPURI de venit de care beneficiez in ultimele 12 luni pana la nastere?

Va multumesc.
1. - Concediul de maternitate este concediul de 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Dvs. sunteti acum in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.

2. - Pe perioada cat sunteti in CCC aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica sunteti tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
- Daca intre timp postul a fost desfiintat atunci trebuie sa va ofere un alt post, echivalent cu primul.

3. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

4. - La data cand reluati activitatea prezentati angajatorului o adeverinta de la medicul de familie in care sa se arate ca sunteti gravida.
- In aceasta situatie nu puteti fi concediata decat daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment.

5. - Indemnizatia pentru CCC2 va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), adica perioada octombrie 2013 - septembrie 2014.
- In aceste venituri intra veniturile din: indemnizatia pentru CCC1, salariile pe cele 2 luni in care veti lucra, indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale si pentru concediul de maternitate.

6. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie - pre si postnatal) este platita de angajator care recupereaza toti banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Cand ati fost cu primul copil in concediu de maternitate nu asa vi s-a platit indemnizatia?

Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Da asa a fost, din cate imi aduc aminte. Va multumesc mult pentru raspunsuri!
andreypck a scris:

Am inteles ca am dreptul de a reveni la locul de munca, dar ce se intampla daca angajatorul refuza sa ma primeasca?

....


Daca angajatorul refuza sa va primeasca , atunci fie sesizati ITM-ul , fie promovati o actiune in instanta impotriva acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire ccc paul1851 paul1851 Cadru didactic suplinitor pe perioada deteminata (1sept.2013/31 august 2014)in urma examenului din iulie 2013. In luna ianuarie 2014 am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru angajata intoarsa din concediul de cresterea copilului mari_ionescu mari_ionescu Buna ziua, Am o angajata care in data de 12 martie 2015 trebuie sa se intoarca la munca din concediul pentru cresterea copilului. Pot sa-i fac incetarea ... (vezi toată discuția)