avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... copilul aflat sub tutela
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

copilul aflat sub tutela

Copilul orfan , care se afla sub tutela, mai are dreptul la pensie de urmas?De ce alte drepturi banesti mai poate acesta beneficia?
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 08:35, 30 Aprilie 2009
Pensia de urmas este un drept al copilului.Tutorele are obligatia de a administra bunurile minorului....art.124 C.fam.Autoritatea tutelara va stabili suma anuala necesara pentru intretinerea minorului....art127 C.fam.
Multumesc frumos. Aveti idee cam ce demersuri sunt necesare pentru obtinerea pensiei de urmas a minorului? Copilul s-a aflat sub masuri de protectie , respectiv a stat intr-un centru de plasament pana recent , cand a fost instituita tutela .
Doamnei Andreea Lisievici
Intrucat mi-ati cerut sa va anunt daca postez un mesaj si pentru ca un copil orfan are nevoie de aceste informatii, imi permit sa postez urmatorul mesaj. Va rog sa nu dati o alta interpretare post-ului meu, el este doar un ajutor pentru cineva prea mic pentru a putea sa se ajute singur.

Doamnei Ana Cristina Margu
Orice copil are dreptul sa beneficieze de pensie de urmas numai daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Cand art. 65 din Legea nr. 19/2000 vorbeste despre faptul ca persoana decedata "indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii" se refera la orice tip de pensie, incepand cu cea de invaliditate si terminand cu cea pentru limita de varsta.
Din acest punct de vedere aveti nevoie de ajutorul unui lucrator in pensii care sa vada actele ambilor parinti si sa stabileasca daca vreunul dintre cei doi indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
De exemplu, daca decesul s-a datorat unui accident de munca, persoana decedata indeplineste conditiile pentru obtinerea pensiei de invaliditate, indiferent de varsta sau de stagiul de cotizare realizat.

Potrivit art. 66 din Legea nr. 19/2000, copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

In cazul in care ambii parinti erau pensionari sau indeplineau conditiile pentru obtinerea unei pensii, cuantumul pensiei de urmas reprezinta insumarea drepturilor de urmas, calculate dupa fiecare parinte.

Pensia de urmas se acorda la cererea tutorelui, care va depune la casa teritoriala de pensii a sustinatorului (sustinatorilor) decedat(i) urmatoarele acte:
-cerere tip pentru inscrierea la pensie de urmas (anexa 14 a Ordinului 340/2001, actualizat);
-actele de stare civila (certificatul de nastere al copilului si C.I. a parintelui decedat);
-carnetul de munca al sustinatorului decedat (original si copie);
-livret militar, daca este cazul (original si copie);
-decizia de pensie sau un talon de pensie (daca parintele decedat avea calitatea de pensionar);
-certificatul de deces (original si copie), actul din care rezulta cauza decesului;
-adeverinta privind conditiile de munca deosebite sau speciale, daca este cazul;
-adeverinta privind vechimea realizata in munca ulterior datei de 01.04.1992;
-adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, daca este cazul (neinscrise in carnetul de munca);
-diploma de studii (original si copie) si foaia matricola (original si copie) sau adeverinta din care sa rezulte durata normala si perioada anilor de studii, precum si certificarea absolvirii acestora;
-adeverinta tip CAS;
-dovada calitatii de beneficiar al Legii nr. 341/2004, al D.L. nr. 118/1990 etc., daca este cazul.

Toate actele la care face referire art. 82, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 le gasiti in cap. B, sectiunea VII, art. 28 din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.

Va multumesc frumos pentru raspuns.Infrormatiile pe care ati avut amabilitatea sa mi le trnsmiteti, imi sunt foarte utile:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas aidacamp aidacamp Va rog sa-mi raspundeti daca fiul meu care tocmai a terminat liceul si a avut bacalaureatul in aceasta sesiune (reusit cu media 9,37), dar care a avut ( ca si ... (vezi toată discuția)
Cum formulez o cerere privind acordarea pensiei de urmas? antonio123 antonio123 CE documente trebuie sa aduc la dosar ptr ca casa de pensie sa imi dea pensie de urmas ptr copil,tatal este decedat si cum formulez cererea la casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Pensie urmaº în timp ce muncesc MadalinaUpkin MadalinaUpkin Beneficiez de pensie de urmaş, urmez o facultate. Întrebarea: pot şi munci cu contract de muncă şi să iau şi pensie în continuare? (vezi toată discuția)