avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu

Buna seara doresc sa imi explice cineva pasii ce trebuie urmati pentru recuperarea salariilor datorate de angajator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:06, 5 Iulie 2014
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe acesta sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

art.171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
....

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Multumesc mult
Ma scuzati ca redeschid subiectul dar am nevoie de o indrumare va rog. Am depus o sesizare la ITM ca nu am primit drepturile salariale pe data de 16 iunie 2014. Am primit raspuns azi 04.07.2014 si in acest raspuns scrie ca in urma verificarii in intocmirii procesului verbal nr din data se constata ca din actele prezentate de angajator drepturile salariale mi-au fost platite. ????????? ce sa fac pentru ca sigur a semnat cineva in locul meu pe documente.

ideea e trebuie doar sa fac sesizare la tribunal pentru ca nu am primit salariul sau si ca au semnat in fals?


Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Intr-adevar, va trebui promovata o actiune in instanta pentru neplata salariilor . Daca angajatorul va prezenta statele de plata semnate, atunci va puteti inscrie in fals cu acele inscrisuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariilor magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu cum pot face reclamatie-plangere unei firme de paza care nu a achitat salariul timp de 3 luni.Exista cumva vreun tip de reclamatie si unde o ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca ariciu2 ariciu2 cum pot sa-mi recuperez salariile restante? (vezi toată discuția)
Nu am primit salariul alecspaul alecspaul Lucrez la o firma de transport de 7 ani, sint incadrat cu salariul minim pentru functia pe care o detin (cond.auto), in tot acest timp nu am primit nici un ... (vezi toată discuția)