avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contor pasant apa rece - Asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contor pasant apa rece - Asociatii de proprietari

Buna ziua

O asociatie de proprietari cu doua scari are un singur contoar de apa rece, primesc o singura factura in conditiile in care apartamentele nu sunt egale (intr-o sc sunt 36 ap si cealalta 27 )
Ce trebuie facut pentru separarea contoarelor ? Si ce costuri implica?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:14, 29 Septembrie 2019
Varianta cea mai simpla este sa montati, la intelegere intre dvs (cele 2 scari) un contor pasant. Costul va poate duce intre 1200-1500, depinde ce firma gasiti. Ulterior, tineti evidenta stricta a indexului si impartiti factura conform consumurilor.
Daca cele doua scari sunt in aceeasi asociatie nu vad de ce trebuie sa aveti apometre la intrarea in fiecare scara!
Consumul de apa nu se repartizeaza in functie de marimea sau numarul apartamentelor. Proprietarii sa citeasca indexul apometrelor individuale. Administratorul verufica din cand in cand aceste indexuri si fiecare plateste conform consumului rezultat din diferenta de index de la o luna la alta indiferent pe ce scara sunt.
Diferenta, daca exista, pana la acoperirea facturii, se repartizeaza conform deciziei comitetului. Decizia poate fi luata luna de luna dar mai comod si corect este adoptarea unui regulament de gestionare a consumului de apa, adopatat de comitet si folosit apoi permanent de administrator.
Teoria ca teoria dar, practica ne omoara...
Avem nenumarate situatii cand cele doua scari nu se inteleg din diferite motive. Ba ca pe scara cealalata sunt restantieri, ba ca nu dau citirile corect sau cate si mai cate. De ce sa nu aiba o situatie clara a consumului pe cele doua scari si elimina astfel un motiv de discutii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se elimina unul sau doua motive de discutie, dar mai raman altele. Chestia cu contorul pasant este asa ca sa va linistiti o perioada.

Solutia ce-a mai buna a fost aratata de @Adriantot. Considerati ca cele doua scari ar fi de fapt una singura si cu asta basta. La noi majoritatea blocurilor sunt in situatia de 1 contor/bransament la doua scari si ce, nu ne descurcam? Ne descurcam foarte bine, chiar asa cum zicea si @Adriantot.

Este adevarat, daca administratorul va sta in birou, la fel ca si colegul sau contabilul, da, atunci este adevata ce se spune in popor:

Teoria ca teoria dar, practica ne omoara...

Pai ce, inventam noi roata sau apa calda?
Pe de alta parte, noi am mai discutat aceste aspecte, aici pe forum. Daca te ocupi si toata ziua esti cu verificatul prin bloc (deh, vrei sa pui la punct niste treburi), te trezesti ca esti acuzat ca-i tulburi viata privata unuia mai simandicos. Daca nu te ocupi, vin ceilalti care nu au nicio treba cu deranjul in ceea ce priveste viata privata si te acuza ca nu te ocupi, ca nu se iau masuri, ca te platim degeaba... si hai sa scrim pe forum ca doar nu costa nimic.

La noi in asociatia avem un exemplu foarte bun: doua scari, un singur bransamet - probleme mari.
S-a hotarat montarea unui al doi-lea apometru, dar nu pasant, ci un apometru oficial, al furnizorului, deci separare de masura efectiva, cu acte - indiferent cat costa, strigau cei care se credeau mai nepastuiti. Bun, am mers la furnizor, am completat tot felul de tipizate, ne-au si spus ca toata "distractia" va costa cam 5000 lei. Cum, asa de mult? Da, stimabililor, pentru ca este nevoie de proiect, de procurare de apometru - uite dintr-asta de care va spunem noi, de lucrarea in sine, de sapat un sant de atata lungime si adaincime, de procurare de tevi - uite dintr-astea, ehe-hei, dar ce credeati dvs. - ne-a lamurit un functionar al furnizorului... Nu conteaza, tipau proprietarii, platim!

Am facut toate alea si intr-adevar costul s-a ridicat la suma respectiva. Ce s-a rezolvat? Nimic, diferentele(ca despre astea vorbim, nu?) sunt la fel ca si inainte de efectuarea lucrarii de separare de masura. In schimb avem pace sociala - nimeni nu mai zice nimic, oamenii sunt multumiti, restantele sunt la un nivel rezonabil, dar vorba este ca moftul a fost moft, chiar daca a costat ceva banuti.

Va intreb, asta vreti sa faceti si dvs? Hotararea va apartine!
gabrielaburcea a scris:

Ce trebuie facut pentru separarea contoarelor ? Si ce costuri implica?
Multumesc frumos.


Cred ca ati pierdut din vedere ce a intrebat clar si exact initiatorul.
La blocul dansilor nu se mai pune problema DACA sa faca, ci CUM sa faca.
Si varianta corecta in cazul acesta, este contor pasant intre scari.
Eu ma ocup de administrare blocuri de peste 20 de ani si in timpul asta am invatat ca, la romani, lucrul amestecat nu este bun. Cu cat se face o defalcare mai amanuntita a tuturor cheltuielilor posibile, cu atat mai bine.
A, daca esti administrator doar in blocul in care stai si ai pasiune, timp si nervi pentru discutii nesfarsite, este o solutie sa stai si sa explici lntruna cum ai repartizat costurile intre scari (mai ales daca sunt inegale, cum este si cazul de fata). Daca faci din asta o afacere, vrei sa fie totul cat mai clar de la inceput.

Alte discuții în legătură

Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)
Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Contract angi25 angi25 Buna ziua! Va rog, cine poate sa ma ajute in urmatoarea problema? Suntem 150 de apartamente (in 8 blocuri) care primim curent de la o institutie. Intrucat, ... (vezi toată discuția)