avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constatare consum de apa rece necontorizat (furt)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt)

Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart factura de apa rece la toți cei patru consumatori care primesc apa rece din acest branșament (2 asociații de proprietari si 2 agenți economici). De comun acord s-a stabilit ca diferențele dintre cantitatea de AR facturata de ANB si suma citirilor contoarelor pasante (pozitive sau negative) se repartizează proporțional cu consumul citit pe contoare.
Analizând consumurile/citirile din ultimele 12 luni am observat că:
1. Deși in general volumul total de AR facturată de ApaNova este relativ constant, citirile contorului pasant de la cealaltă asociație de proprietari (scara 1) au scăzut luna de luna ajungând chiar la valori sub jumătatea consumului citit cu 4 – 5 luni înainte
2. Cu doar 2 excepții in ultimele 12 luni suma citirilor contoarelor pasante este mai mica decât suma facturată cu cu cifre semnificative (100 - 172 mc) indiferent daca citirea contoarelor a fost simultana cu citirea contorului din cămin sau nu.
În mod flagrant, in luna mai a.c. citirea contoarelor pasante s-a făcut la o zi după citirea contorului din cămin și totuși există o diferență in minus de 116,00 mc!!!!!
3. Comparând consumul de apa rece indicat de contoarul pasant al scării 1 cu consumul de apa rece pentru apa calda, măsurat de RADET, rezultă că –in ultimele 12 luni - consumul de apa rece reprezintă, in medie, sub 60%, in timp ce la celelalte scări ale blocului (sau din alte blocuri din zona) consumul de apa rece pentru apa calda menajera este cu 30-45% mai mic decât consumul de apa rece.
Concluzia mea este ca scara 1 a imaginat (si construit) un sistem care permite ca o parte din luna sa consume apa rece necontorizat, cantitatea respectivă fiind repartizata tuturor consumatorilor branșamentului.
Va solicit un sfat in privinta caii de urmat pentru rezolvarea acestei situații.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:19, 1 Iunie 2017
Ca sa construiasca acest sistem, ar insemna:
1. Ori sa blocheze acest contor (magnetic).
2. Ori sa construiasca o conducta de consum de by-pass, demontabila.
Oricare ar fi situatia, trebuie sa va asigurati ca accesul la acest contor este (sau poate fi ) doar cu acordul dvs., atlfel nu veti putea dovedi furtul. Bineinteles ca mai exista si varianta ca acel contor sa se fi defectat, dar asta se poate verifica usor in timpul unei luni, prin compararea indecsilor intre perioade scurte.
Normele in domeniu prevad obligatia legala ca sistemele de contorizare sa fie astfel instalate incat sa nu permita accesul tertilor
Daca aveti suspiciuni asupra aparatului de contorizat solicitati initial verificarea metrologica a acestuia concomitent cu restrictionarea accesului catre aparat
Contoarul pasant respectiv se afla in subsolul scarii 1, la care eu nu am acces decat in ziua citirii tuturor contoarelor. Cum sa procedez in continuare? Pot solicita schimbarea amplasamentului contorului respectiv in subsolul scarii titulare de contract, alaturi de celelalte?
Puteti utiliza orice metoda doriti, nu exista o reteta legala. Motivarea este simpla, suspectarea acestui contor ca fiind cu probleme tehnice si doriti lamurirea cit mai rapida a faptului. Montarea lui in zona dvs. de control e chiar de dorit, daca nu exista vreun alt impediment de instalare.

Mutare contorului de la acea asociatie pe o suspectati, in bransamentul general, este foarte complicat, dar nu imposibil si poate fi facut doar de catre furnizor (sapaturi, decopertari, etc.)
In prezent in bransament, acum dvs. aveti doar un singur apometru oficial? Celelalte apometre de care sunt?
Avand in vedere cele de mai sus, v-as sugera ca cealalta asociatie, care acum se alimenteaza din bransamentul asociatiei dvs. sa solicite furnizorului un bransament propriu (adica contract separat, etc). Daca conditiile permit, furnizorul poate sa monteze apometru oficial, pentru cealalta asociatie, in bransamentul care deserveste asociatia dvs., dar in niciun caz in subsolul asociatiei...
Fata de cele aratate de catre dvs. in topic, cam care ar fi diferentele care apar ca urmare a neinchiderilor?

Succes!

Alte discuții în legătură

Cred ca apa nova ne fura din greu ! aeg aeg Pe vremea cand s-a \\"contorizat\\" toata lumea, apa nova ne-a montat 1 contor pentru 2 scari de bloc, cele 2 scari fiind asociatii diferite. Ca urmare, scara ... (vezi toată discuția)
Conventie intre asociatii de proprietari goby goby Buna ziua! Suntem un bloc cu doua scari: sc 1 si sc 2. Fiecare scara avem personalitate juridica , constituiti in Asociatii de proprietari separat. Avem comun ... (vezi toată discuția)
Conflict intre doua asociatii pentru montarea unui apometru pasant la sc 1 goby goby Suntem doua asociatii de prop.cu personalitate juridica fiecare(sc1sisc2).Avem in comun doar caminul cu contorul general de apa rece. Datorita consumului ... (vezi toată discuția)