avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare intabulare


Impreuna cu mai multi prieteni am cumparat in cot parte un teren. Ulterior l-am dezmbrat prin act de partaj, fiecaruia revenindui o anumita parcela. Acum din pacate mai trebuie sa lasam si o alta servitute (pentru conducta de gaz) alta fata de cea lasata la partaj. Pentru acesta ar trebui sa anulam intabularea, sa anula actul de partaj sa refacem cadastru si sa ii facem din nou partaj cu diminuarea suprafetei. Intrebarea mea este cum se poate anula intabularea si cine se ocupa de acest lucru (un avocat, un notar ) ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:59, 14 Februarie 2007
Orice persoană interesată poate cere rectificarea înscrierilor din cartea funciară dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă s-a constatat că: înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil;
dreptul înscris a fost greşit calificat; nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea; înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului.
Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.
De asemenea, rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare carte funciara VirginiaF VirginiaF Anul trecut am cumparat un teren de 6 ari care a fost trecut in cartea funciara, pe numele fostului proprietar, ca urmare a unei sentinte civile.Problema este ... (vezi toată discuția)
Probleme extras cf marik79 marik79 Doresc sa cumpar un apartament detinut in cote parti de 3 proprietari astfel(conform extras CF): proprietar1: 5753/10000 proprietar2: 1177/10000 ... (vezi toată discuția)
Rectificare cadastru si act de proprietate cyan cyan 1. In cazul rectificarii unei schite cadastrale cauzata de pozarea in oglinda a apartamentului se refac masuratorile sau se modifica doar schita cadastrala ... (vezi toată discuția)