avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauza de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauza de masa

In cazul unui program de lucru de 9 ore din care 1 ora este pauza:
Ce cuprinde aceasta pauza?
In aceasta pauza de masa se pot contoriza toate celelalte nevoi : fiziologice, igiena (spalat pe maini), fumat, etc ?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 8 Aprilie 2014
Acea pauza este alocata mai mult pentru masa , nu si pentru celelalte nevoi.
Asa este, pauza de masa este numai pentru masa,dar din proprie experienta am constatat ca fumatorii au obiceiul sa-si mai ia pauze de fumat astfel incat acestia profita si isi iau pauze mai des decat un nefumator. Angajatorul nu are obligatia sa va acorde in afara pauzei de masa si pauze de fumat. Ganditi-va daca fumeaza in 8 ore sa zicem 10 tigari x 3 minute minim/tigara rezulta ca un fumator are o pauza suplimentara de minim 30 minute si ar fi nedrept fata de un nefumator care munceste 8 ore.
Acest lucru trebuie prevazut la nivel de angajator in reg.intern.
In ceea ce priveste "pauza de fumat" sunt de acord cu dvs. Nu sunt fumator. Am enumerat-o ca sa ma fac inteles. Problema se pune atunci cand se contorizeaza nevoile fiziologice si cele de igiena (manipularea marfii in receptie sau depozit implica mult praf)

Mai am o intrebare:
Tinanad cont ca exista un program de munca inegal, cu zile de 11 ore, 8 ore dar si de 6,5 ore, ei bine in ziua cu pragramul de 6,5 ore care e durata pauzei de masa?
Art. 134. C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Alte discuții în legătură

Drepturile mele ca angajat georgi87 georgi87 Buna ziua! As dori sa stiu cum as putea sa depun o plangere impotriva sefei de magazin care este pe tura mea, si care face discriminari intre angajati. La ... (vezi toată discuția)
Avand in vedere ca la 8h de lucru este obligatorie o pauza de ... Mihai 19891989 Mihai 19891989 avand in vedere ca la 8h de lucru este obligatorie o pauza de masa de minim 30 de minute si maxim 60 de minute. Daca intr-o zi se lucreaza mai putin de 8h, ... (vezi toată discuția)
Pauza de tigara marin123 marin123 Buna ziua, Am citit un post de prin iunie 2009, \"Pauza de tigara reglementata legal?\", care mi-a raspuns la cateva intrebari, dar nu la toate. Nu am ... (vezi toată discuția)