avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile mele ca angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile mele ca angajat

Buna ziua! As dori sa stiu cum as putea sa depun o plangere impotriva sefei de magazin care este pe tura mea, si care face discriminari intre angajati. La interviu ni s-a zis clar ca avem dreptul la jumatate de ora de pauza...in fine, eu personal nu mi-am luat niciodata jumatate de ora, daca vreau sa mananc imi sunt suficiente 10 min. Nu asta este problema mea, ci faptul ca fiind nefumatoare am observat ca nu am aceleasi drepturi ca si fumatori; de exemplu, astazi, computerul pe care eu trebuia sa fac receptia la paine era ocupat, de aceasta sefa ca sa isi faca ea comenzile! Nu am zis nimica, mi-am gasit altceva de lucru, dar am terminat, si mi s-a facut frig si am iesit si eu 2 min. afara la soare, sa ma incalzesc. Afara mai erau 2 colege la tigara, si nici nu am iesit bine, ca a iesit dupa mine, ca nu avem voie atatia afara, ca eu si asa ce caut acolo? cu ele? ( fiind nefumatoare) mentionez ca oricum dupa ce am intrat nu am putut sa imi fac treaba, computerul meu fiind in continuare ocupat de ea!!! dar dansa a fost foarte deranjata de faptul ca mi-am permis si eu sa ies si mentionez faptul ca fumatoarele au tot dreptul sa iasa la tigara si la cafea!!!la soare! si deasemenea, intr-o zi nu mi-a permis sa mananc, pt. ca am lipsit 10 min.din chioscul unde trebuie eu sa stau ( eu lucrez intr-un chisc, intr-un supermarket) eu atunci m-am intalnit in market cu o prietena din copilarie, pe care nu am vazut-o de 10 ani, era firesc ca o sa stau cu fata aceea de vorba,ca nu mai stiam nimica de ea.si apoi mi-am cerut voie sa merg sa mananc si mi s-a raspuns ca unde ai stat pana acuma?ti s-a dus pauza!!! si eu am lipsit doar 10 min. si exemplele ar putea continua! si era ea in chiosc , nu e ca si cand l-as fi lasat gol de tot!!! As dori din suflet si nu doar eu.si alti colegii ce e de facut, pt ca i s-a urcat sefia la cap, noi o stim de cand nu avea functia aceasta! si la seful ei superior nu are rost sa mergem pentru ca sunt mana in mana! Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 1 Septembrie 2014
Art. 134. C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Asadar, verificati daca in c.i.m.,in reg.intern sau in ccm aplicabil este prevazuta pauza de masa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza de masa Bazilman Bazilman In cazul unui program de lucru de 9 ore din care 1 ora este pauza: Ce cuprinde aceasta pauza? In aceasta pauza de masa se pot contoriza toate celelalte ... (vezi toată discuția)
Pauza de tigara reglementata legal? ccosmin ccosmin buna ziua va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege in Romania care reglementeaza pauza de tigara? Am colegi fumatori care sustin ca se acorda 5 minute la ... (vezi toată discuția)
Pauza de tigara marin123 marin123 Buna ziua, Am citit un post de prin iunie 2009, \"Pauza de tigara reglementata legal?\", care mi-a raspuns la cateva intrebari, dar nu la toate. Nu am ... (vezi toată discuția)