Buna ziua,am si eu cateva intrebari.Pe data de 26,02.2014 ora 12 noaptea ma aflam cu un prieten in sat.prietenul respectiv s-a luat la cearta cu alte 4 persoane,care l-au batut foarte tare.eu nu am intervenit doar le-am spus sa nu il mai loveasca si am plecat.unul din ei a venit si a inceput sa ma loveasca apoi ceilalti 3 m-au batut. a2a zi am fost la spital am scos certificat medico legal am depus declaratie la politie(in declaratie am specificat si faptul ca la fata locului se afla si politistul de serviciu care a privit tot ce s-a intamplat fara sa faca nimic).Azi 9.04.2014 am primit o amenda acasa pt ca am participat la bataie.se specifica asa :Faptele comise sunt prevazute de art. 2 pct.24 din lg.61/1991 R sanctionate de art.3 alin 1 lit b din lg 61/1991 R.Pe langa asta am aflat ca mi s-a facut si dosar penal in care domnul politist din acea seara a specificat ca eu am fost chemat de prietenul meu in sat special ca sa ma bat cu cei 4.tin sa specific ca eu am mai avut o pedeapsa de 2 ani cu suspendare pt furt.cei 2 ani au trecut intre timp m-am angajat mi-am facut o familie si aveam de gand sa imi fac si reabilitarea cum ma v-a afecta aceasta intamplare si ce ma sfatuiti sa fac?
Daca au trecut cei doi ani din termenul de incercare, ati fost reabilitat de drept conform vechiului cod penal. Deci in eventualitatea unei noi condamnari nu veti fi considerat recidivist.
Amenda se poate contesta in termen de 15 zile .sunt incadrat la art. 2 pct.24 din lg.61/1991 R am cautat legea respectiva dar la art.2 nu sunt decat alin. 1 care contine 4 puncte si alin. 2 si nici unul nu are legatura cu cele intamplate.daca fac contestatie imi trebuie avocat? pt ca nu sunt vinovat si vreau sa dovedesc asta cumva daca e posibil.
Banuiesc ca nu v-ati uitat pe varianta actualizata a legii.
Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
....................
pct.24- provocarea ori participarea efectiva la scandal, in locuri sau localuri publice;
....................
Art. 3. - (1) Contraventiile prevazute la art. 2 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.................
b) cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevazute la pct. 1), 12), 16), 24), 25) si 28);
......................
Reabilitarea de drept in cazul condamnarii anterioare, intervine daca in perioada termenului de incercare ( termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate la care se aduga un interval de timp potrivit disp.art 82 c.pen., deci total 4 ani ), condamnatul nu savarseste o alta infractiune si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei potrivit disp.art 83 si 84 c.pen.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
NU mi-e clar ce s-a intamplat acolo, insa un lucru este cert si anume o persoana nu poate fi sanctionata pentru aceeasi fapta de doua ori, adica si contraventional si penal.
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.
In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."
Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.
Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.
Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.