avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi mama dupa nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi mama dupa nastere

Fata mea a nascut pe 8 martie 2014 si in ultimele 12 luni a lucrat 3 luni si din 1 octombrie 2013 este eleva la zi la scoala postliceala de farmacie , anul 1, Sotul esye angajat din 1 ianuarie 2014 si nu a lucrat in 2013 nicaieri cu contract de munca. Va rog sa ma lamuriti daca nu are dreptul nici la acea insertie , dupa ce fata face un an efectiv ca eleva , sau sotul face un an angajat , poate primi ceva pana cand copilul face 2 ani, Va multumesc mult .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:04, 10 Aprilie 2014
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului . singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele |prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...
3. In speta, daca ati nascut in data de 08.03.2014, perioada eligibila pentru indemnizatia CCC este aprilie 2013 - martie 2014..
In acest caz, in aceasta perioada pentru a primi indemnizatia pentru CCC fie dvs , fie sotul trebuie sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni sau sa va fi aflat în una dintre perioadele asimilate prevăzute de lege.

art.2 din OUG 111/2010 :
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
----
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
----

4. Spuneti exact ce statut a a avut fata dvs in perioada aprilie 2013 - martie 2014, pentru a vedea daca va putea beneficia sau nu de indemnizatia pentru CCC.

5. Pana la implinirea varstei de 2 ani , se va primi sigur alocatia in cuantum de 200 lei pentru copil, insa va trebui sa se depuna dosarul pentru a beneficia de aceasta alocatie.

Legea nr.61/1993
Art. 3
(1) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) 0,4 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);
b) 0,084 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3);

c) 0,168 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap, conform prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Titular al dreptului la alocatia de stat pentru copii este copilul.
(3) Alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin. (1) lit. a) se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie, prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

ISR = indicatorul social de referinta , care are o valoare de 500 lei, in prezent.
fata nu a lucrat nicaieri , doar din 1 octombrie frecventeaza la zi cursurile scolii postliceale de farmacie .cand va acoperi un an incheiat de activitate poate sa beneficieze de diferenta ramasa pana la doi ani macar insertia ? multumesc mult
Condtiile de a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie sa fie indeplinite inainte de data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Buna - intrebare despre indemnizatie stingu-daniel stingu-daniel Buna am si eu o intrebare.....sotia mea sta acasa cu primul nostru copil de 1 an si 6 luni si nu primeste indemnizatie pentru ca a avut doar 8 luni lucrate ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si alocatie nou nascut mari18ro mari18ro Buna ziua,am si eu o nelamurire . Prietena mea este insarcinata si nu are carte de munca (angajatorul nu a depus actele pt carte de munca) , as vrea sa stiu ce ... (vezi toată discuția)