avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza de neconcurenta

Am incheiat un contract de publicare a unei carti pentru evaluarea nationala cu o editura. In contract la unul din puncte se precizeaza: Autorul se obliga: sa nu cesioneze unei alte edituri, fara acordul acesteia opera care face obiectul prezentului contract, prin orice mod, dreptul de reproducere si difuzare asupra unei lucrari cu continut similar, in concurenta cu opera care face obiectul prezentului contract.
De curand am o oferta de realizare tot a unei carti de evaluare nationala , dar cu o alta structura. In contractul pe care trebuie sa-l semnez acum scrie:
Autorul , pe durata efectuarii acestui contract, nu va putea sa editeze sau sa semneze aceeasi lucrare sau orice alta lucrare avand acelasi subiect cu lucrarea aici in cauza, pentru nici un alt editor.
Am intrebat pe cei care mi-au facut noua oferta si mi-au zis ca nu e nicio problema, dar vreau sa stiu din punct de vedere legal ce se poate intampla? Ce poate cere prima editura, ce pot pati autorii. Mentionez ca a doua lucrare e pentru un alt public tinta, dar vreau sa stiu ce s-ar putea intampla in situatia cea mai grava.
Cel mai recent răspuns: florin2014 , utilizator 16:53, 10 Aprilie 2014
Buna ziua,

Clauza respectiva e corelata si cu o sanctiune? Nu cred ca va pot obliga sa nu scoateti a doua carte, dar daca pot dovedi ca incalcati clauza respectiva va pot cere despagubiri, fie cele prevazute de contract, fie pe care le calculeaza pe baza legala.
Nu exista nimic precizat in contract. Deci a doua carte de la a doua editura este pentru acelasi examen, dar pe alta idee si nu va contine nimic din prima carte, adica materialul este altul. Problema mea este ca scrie acolo despre continut similar. Stiu, e foarte interpretabil. Intrebarea mea este ce se poate intampla in cazul cel mai rau. In contract se prevede doar sanctiune daca nu predau la timp: sa le dau 1000 euro. Pentru neconcurenta nu scrie nimic. Legea in domeniu ce prevede?
~ Conținut șters la cerere ~
Problema mea e cu prima editura nu cu a doua. Cu prima editura contractul e deja semnat, cu cea de a doua nu e semnat inca. Le-am spus celor de la a doua editura si au spus ca nu vor exista probleme. Deci a doua editura e informata , stie ca eu mai am o carte pe aceeasi tema la alta editura , deci nu am probleme cu asta. Pe mine ma intereseaza daca prima editura ma poate ataca , ce poate cere, cum poate demonstra ca lucrarea de la cea de-a doua editura face concurenta produsului de la ei.
Inca o data mentionez ca desi e vorba de acelasi examen, nu vor avea in comun nimic: sunt pe structuri diferite. Acolo se precizeaza subiect similar... si nu stiu exact ce inseamna asta.
Deci as dori concret la ce lege poate apela prima editura ca sa ma cheme in judecata si ce as putea pati.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Situatia e urmatoarea: se vrea publicarea unei carti. Editura e pe punctul sa incheie contractul cu autorul, insa editura nu are posibilitati practice de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru eseuri - editura a hotarat altfel decat ne-am inteles MihaelaStarceanu MihaelaStarceanu Buna ziua am incheiat un contract de drepturi de autor cu o editura pentru niste eseuri urmand sa fie publicata o carte in acest sens fara sa fiu anuntata in ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru o carte data spre publicare Vrluc Vrluc Daca am scris o carte pe care am dat-o unei edituri sa o publice singurul mea rugaminte fiind de a contine numele pe ea, mai exista vreo sansa sa obtin ... (vezi toată discuția)