avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt pensionar si angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt pensionar si angajat

Sunt angajat la o institutie bugetara si intre timp am iesit si la pensie in 2012 cu o pensie de 1263 desi am 53 de ani, dar sunt artist instrumentist (trompeta) si am beneficiat de grupa 1 . Acum sunt in continuare angajat la institutie, dar noua conducere ma obliga, verbal bineinteles, sa i-mi dau demisia si sa devin colaborator pe o perioada determinata de un an.
Vreau sa stiu, daca ,legal au dreptul sa faca acest lucru.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 11 Aprilie 2014
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

Mesaj editat:
@ cucs61

Data post: Vineri, 11 Aprilie 2014, 14:56
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect Re Sunt pensionar si angajat

Buna ziua
Acum vreo 2 zile am pus urma toarea intrebare, la care a-ti avut amabilitatea sa-mi raspundeti:
Sunt angajat la o institutie bugetara si intre timp am iesit si la pensie in 2012 cu o pensie de 1263 desi am 53 de ani, dar sunt artist instrumentist (trompeta) si am beneficiat de grupa 1 . Acum sunt in continuare angajat la institutie, dar noua conducere ma obliga, verbal bineinteles, sa i-mi dau demisia si sa devin colaborator pe o perioada determinata de un an.
Vreau sa stiu, daca ,legal au dreptul sa faca acest lucru.

Astazi am primit o instiintare de la conducere ca mi-a incetat CMI conform cu legea 56 lit c. Eu ce pot sa fac acum? Au dreptul sa faca acest lucru?
Inteleg ca la art 56 lit c se refera la varsta standard de pensionare, adica 65 de ani.
Cand am iesit la pensie domnul director a zis ca sa nu aducem decizia de pensionare, pentru ca se vor bloca posturile si acum ma da pur si simplu afara cu o instiintare la care pot sa ma gandesc doar pana pe 18 apr. ce sa fac.
Multumesc anticipat.

=======

Cam tardiva incetarea c.i.m. in baza acestui articol acum , dupa iesirea la pensie a dvs.

Singura solutie este contestarea in instanta a deciziei de incetare a c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un angajator iti spune ca nu mai are nevoie ... lumi007 lumi007 Buna dimineata , un angajator iti spune ca nu mai are nevoie de tine si iti cere sa iti scrii demisia .Cat este de legal acest lucru si in ce conditii te poate ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! lucrez intr-o unitate scolara si zilnic ,atat eu cat si colega mea suntem hartuite si se fac presiuni de catre conducerea unitatii pentru a ne lasa ... (vezi toată discuția)
Obligare demisionare hahalero444 hahalero444 am fost astazi la servici si mi s-a spus verde in fata sa imi dau demisia sau voi fi concediat pe motive disciplinare.....in semptembrie 2014 am pierdut ... (vezi toată discuția)