avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager - credit banca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager - credit banca

Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana care mi-a facut acest act?Poate sa aiba proleme in ce priveste locuinta lor? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cici29 , utilizator 17:37, 20 Mai 2022
Va rugam sa precizati daca sunteti nudul proprietar sau uzufructuarul. Daca sunteti beneficviarul dreptului de uzifruct nu va poate lua casa pentru creditul dvs. Daca sunteti nudul proprietar se poate vinde casa in contul datoriei.
Conform art 812 NCPC, dreptul de uzufruct poate fi urmarit si vandut la licitatie, asa ca nu se ia casa dar se ia folosinta .
Daca se vinde la licitatie dreptul de uzufruct inseamna ca nudul proprietar trebuie sa respecte dreturile noului uzufructuar.
As avea o intrebare: daca nudul proprietar locuieste in imobil impreuna cu uzufructarul acesta poate fi obligat sa paraseasca locuinta in cazul in care se scoate la licitatie dreptul de uzufruct? Mi se pare cam greu sa gasesti pe cineva interesat sa cumpere doar dreptul de uzufruct.
Da, poate fi obligat sa paraseasca imobilul deoarece obligatia generala a nudului proprietar este de a nu tulbura exercitarea dreptulu de uzufruct.
De ce ar cumpara cineva dreptul de uzufruct? Pai, daca este viager de exemplu, toata viata nu trebuie sa mai platesti chirie (ba mai mult poti sa inchiriezi imobilul si sa iei banii). Este ca si cum ai imobilul in proprietate dar la moartea ta nu il lasi mostenitorilor.
Dar poate fi si situatia in care uzufrctarii sunt sot si sotie dar numai partea sotului poate fi scoasa la licitatie,iar cel care ar vrea sa liciteze ar sta in casa cu unul din uzufructari (care nu poate fi evacuat) si cu nudul proprietar care ar putea fi fiul sau fiica uzufructarilor, deci nu va pleca din casa. Nu credeti ca este cam greu de gasit o astfel de persoana? Eu nu cred ca exista cineva care sa dea si bani si s stea in casa cu niste straini. Ce vreau eu sa spun este ca una-i teoria si alta realitatea....

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Borika Borika Buna ziua. As vrea sa stiu ce inseamna uzufruct viager si ce drepturi am daca la vinzare pun clauza aceasta. Se poate vinde locuinta fara acordul meu sau am ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)