avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct

Buna ziua. As vrea sa stiu ce inseamna uzufruct viager si ce drepturi am daca la vinzare pun clauza aceasta. Se poate vinde locuinta fara acordul meu sau am doar drept de a locui ?
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 19:22, 24 Iunie 2016
aveti posesia si folosinta imobilului pana la deces dvs. Indiferent daca nudul proprietar va istraina nuda proprietate catre un tert, acela este obligat sa va respecte uzufructul.
Nudul proprietar poate vinde fara acordul uzufructarului dar trebuie sa il vanda cu dreptul de uzufruct.

VI. Drepturile şi obligaţiile nudului proprietar
A) Drepturile proprietarului
în urma constituirii dreptului de uzufruct, indiferent că este cu tidu oneros sau gratuit, proprietarul este titularul dreptului de a dispune de bunul său, este titularul unui drept real.

Prin urmare, el poate înstrăina, dona sau greva cu sarcini reale nuda proprietate asupra bunului, cu obligaţia de a nu stânjeni pe uzufructuar în exercitarea drepturilor sale.
Proprietarul are dreptul de a încasa productele bunului, întrucât uzufructuarul în virtutea dreptului sau are dreptul de a încasa numai fructele bunului.


[ link extern ]
Multumesc pentru raspunsuri...daca eu ma recasatoresc ,sotul meu are dreptul sa locuiasca in respectivul apartament cu mine sau doar eu singura?
cu acordul dvs al uzufructuarului are drept si sotul.
multumesc...si daca proprietarii nu sunt de acord?...va multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Abuzul de folosinta al uzufructuarului ... Polixenia42 Polixenia42 Buna ziua, am o întrebare cum se poate demonstra legal abuzul de folosință al uzufructuarului viager in cazul unui imobil? Si daca nudul proprietar are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ma puteti lamuri , va rog, cu privire la dreptul de ... andra-celia andra-celia Buna ziua, Ma puteti lamuri , va rog, cu privire la dreptul de proprietate in cazul contractelor de vanzare cumparare, donatie , cu clauza de uzufruct ... (vezi toată discuția)