buna ziua,
ma numesc Marian, as dori sa stiu si eu toate demesurile pentru a deschide un proces de ierire din indiviziune. fostul sot si mama mea au o casa + teren= 3200 mp, ma inreteseaza sa stiu mai exact cat o costa toate taxele pentru ca dispune de 2500 roni
Pt. un proces de partaj este necesar a fi achitata o taxa de timbru (3%) calculata la valoarea imobilelor ce se partajeaza. In plus se va efectua evaluarea acestora, astfel ca este nevoie sa se achite si plata evaluarii si onorariul avocatului. Ar fi util sa mergeti la o consultatie juridica pt. un cost estimativ, dar mai important pt. a prezenta intreaga situatie litigioasa.
Evaluarea nu cred sa fie necesara, se plateste la valoarea de impunere sau la grila notariala.
Cat costa depinde si de dificultatea dosarului, de modalitatea in care vor a imparti, de fiecare ce anume cere etc.
Va trebui mai intai sa parcurge procedura de informare privind medierea. Daca partile nu cad de acord, va trebui sa mergeti in instanta cu o cerere de iesire din indiviziune.
Daca partile sunt de acord cu partajul si iesirea din indiviziune se poate incheia un acord de mediere supus ratiificarii instantei de judecata sau autentificarii la notariat.
Binenteles ca si in tot cursul procesului in fata instantei, partiel pot pune capat de comun acord litigiului prin incheierea unei tranzactii, daca este posibil.
Cat despre suma de care dispuneti, eu nu cred ca va este de ajuns, avand in vedere ca trebuie sa achitati o taxa de 3% din valoarea casei si a terenului, trebuie sa faceti evaluarea tata a terenului, cat si a casei, plus ca eu as recomanda si angajarea unui avocat.
Sa nu uitam ca mai aveti si caile de atac, cu taxe de timbru corespunzatoare.
Partaj judiciar
xeni
am un teren cumparat in 1970 de la un proprietar care avea in posesie un lot de 6000 mp. din care face parte si terenul meu
din acelasi lot de 6000 mp. s-au ... (vezi toată discuția)