Va pot spune ca am facut copii xerox la dosar aflat in faza de urmarire penala cand legea nu prevedea nimic despre copii xerox si se poate insa depinde cum apreciaza procurorul.
Pana la modificarea legii partile vatamate puteau face xerox dupa dosar desi legea nu prevedea ca ar avea cineva dreptul la xerox dupa dosar la parchet.
Acum s-a prevazut deoarece nu toti avocatii puteau obtine copii xerox dupa dosarul aflat in faza de urmarire penala.
Studiul dosarului il puteti face daca aveti calitatea de parte vatamata insa doar sa nu se considere ca ati intentiona sa impiedicati aflarea adevarului sau alte aspecte similare.
In mod normal nu ar trebui sa existe probleme.
Este adevarat ca avocatul poate solicita dar si partea vatamata are acelasi drept dupa parerea mea.
Din moment ce aveti dreptul de a va apara singur in mod logic inseamna ca ar fi o discriminare daca doar cei care au avocati angajati si isi permit sa poata obtine copii xerox dupa dosar.
Insa, daca se respecta doar litera legii puteti avea surprize neplacute.
Problema este ca daca parchetul nu ar considera ca este discriminare situatia ar deveni foarte complicata intrucat nu aveti cum sa contestati la instanta discriminarea...
Adica legea nu va recunoaste nici acest drept...in calitate de parte vatamata...
In timpul urmaririi penale, se poate consulta dosarul doar cu acordul procurorului, dupa punerea in miscare a actiunii penale, procurorul poate restrictiona cel mult 10 zile consultarea dosarului.
ART. 94
Consultarea dosarului
#M2
(1) Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
#B
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
#M2
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
#B
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţă cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.
(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.
#M2 (8) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.