avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inaltare nivel teren - obligatii ape pluviale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inaltare nivel teren - obligatii ape pluviale

Buna ziua
Ma confrunt cu urmatoarea situatie; vecinul meu a inaltat nivelul terenului sau si acum toata apa de la ploi ajunge in gradina mea.
As dori sa stiu daca din punct de vedere legal ar putea fi obligat la construirea unui gard pe toata suprafata hotarului ,ptr a evita scurgerea apei la mine (fundatia gardului vechi este sub nivelul terenului sau acum). Mentionez ca nu poate fi vorba de cale amiabila, deoarece am avut conflicte pe acest topic, iar el a construit doar unde a considerat necesar (jumatate din partea dinspre strada pe terenul lui, a lasat gardul vechi in spatele casei si apoi a mai construit jumatate din partea dinspre gradina peste gardul vechi); ambele cu fundatie beton si zid caramida, fara a avea acordul meu.
Am chemat o data pe cineva de la primarie, vecinul si-a luat angajamentul (doar verbal) ca o sa construiasca (in spatele casei) ptr a uni cele doua portiuni iar la partea din spate a terenului, a evitat sa-si ia vreun angajament , spunand ca o vinde.
In prezent a rezemat niste panouri de lemn de vechiul gard (partea din spate) cu intentia vizibila de a continua sa inalte cu pamant.
Multumesc in avans
Cel mai recent răspuns: adrian110279 , utilizator 13:21, 26 Iulie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cod civil: art. 578
Din interpretarea art. 578 C. civ., rezultă că orice fond inferior este obligat să primească apele naturale, adică cele provenind din ploi sau dintr-un izvor, ce se scurge dintr-un fond superior. Proprietarul fondului inferior trebuie să sufere această scurgere fără a putea cere vreo despăgubire. Pentru ca scurgerea să fie naturală, este necesar ca apele să fie naturale, adică să provină din ploaie sau din izvoare şi ca acestea să fi căzut pe fondul dominant şi numai apoi să se scurgă, fără intervenţia omului, pe fondul inferior, conform pantei naturale a terenului. Textul legal obligă proprietarul fondului inferior să sufere scurgerea apelor naturale, iar art. 578 C. civ. îi interzice ridicarea unor stavile care să oprească scurgerea acestora.
Daca vecinul cu intentie a modificat pantele de scurgere a apelor de plaie, atunci este necesar sa il actionati in instanta pentru reglementarea situatiei.


Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca se poate face in instanta o actiune pe obligatia de a face intemeiata pe 578 alin. 3. Vecinul a facut situatia prezenta, nu natura.
Multumesc pentru raspunsuri
Buna ziua,

Am si eu o problema asemanatoare si va rog daca imi puteti spune daca este legal.
Casa vecina a construit terasa din spatele casei lipitia de fundatia gardului de beton (care este la limita de hotar) si la exact aceasi inaltime si chiar va depasi inaltimea fundatiei odata ce va fi placata cu gresie.
Problema care o am este ca toata apa de la ploi se scurge acum pe terenul meu , respectiv in gradina unde am plantati pomi si flori .

ce pot sa fac din punct de vedere legal ca sa elimin aceasta problema, ma refer daca pot sa il oblig intr-un fel sa faca un sistem de scurgere pe terasa lui pentru a prelua apa.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

inaltare nivel teren - obligatii ape pluviale auricap auricap Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie; vecinul meu a inaltat nivelul terenului sau si acum toata apa de la ploi ajunge in gradina mea. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Inaltare nivel teren - obligatii ape pluviale auricap auricap Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie; vecinul meu a inaltat nivelul terenului sau si acum toata apa de la ploi ajunge in gradina mea. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Scurgere apa de ploaie pe propietatea mea adrian110279 adrian110279 Buna ziua, Casa vecina , care sa constuit ulterior achizitiei casei mele este construita la 2 m fata de limita de hotar si iintre casa mea si aceasta este ... (vezi toată discuția)