avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Tatal decedat de un an, sotia in viata si 3 frati, nu s-a deschis succesiunea. Este vorba de un cont la cec, beneficiarul contului (tatal) decedat, unul din frati fiind trecut ca imputernicit. Dupa decesul tatalui nu s-a mai gasit carnetul de cec, fratele imputernicit pe carnetul de cec sustinand ca nu stie unde se afla acesta. Acum dupa un an de la decesul tatalui afland ca acei bani de la cec au fost ridicati de fratele imputernicit. Ce se poate face? Avea dreptul sa mai ridice acei bani daca tatal a decedat? Din cate stiu imputernicirea era doar pe timpul vietii titularului de cont. Este vorba despre vreo infractiune comisa de cel ce a ridicat banii? Din moment ce el a si ascuns fata de mama si ceilati doi frati ca a ridicat banii, sustinand ca nu mai exista carnetul de cec. Mentionez ca fratele care a ridicat banii considera ca i se cuveneau acei bani, din moment ce a fost trecut ca imputernicit si nu doreste sa ii imparta conform legii. Ce pot face ceilalti mostenitori?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
ry11, utilizator
Cel mai recent răspuns: ry11 , utilizator 12:56, 16 Aprilie 2014
Imputernicirea pe cont este valabila doar in timpul vietii titularului.

Daca a lichidat banii din acel cont, atunci poate fi inlaturat de la mostenirea acelei sume de bani, dupa ce o va raporta la masa succesorala in conditiile art.1119 NCC.
Nu numai ca a lichidat banii din acel cont, dar a si inchis contul respectiv crezand ca astfel nu se va afla ca a luat banii. De aceea ne intereseaza daca se poate incadra ca infratiune.
Eu consider ca prioritar ar trebui sa fie recuperarea sumei de bani si nu o plangere penala, mai ales ca sunteti frati.
Sunt de acord cu dumneavoastra, insa nu este vorba de suma de bani, cat de moralitate. Si mai ales ca cel care a ridicat banii a acuzat unul dintre frati ca a sustras canetul de cec. In final dovedindu-se ca tot el a ascuns acel carnet tocmai pentru a ridica banii si a nu-i impartii. Si tot el acum cere sa dovedim ca a luat banii...nu considera ca trebuie sa ii imparta nici macar mamei.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
ry11, utilizator
Si pentru recuperarea sumei de bani, ce demersuri trebuie facute? Banuiesc, ca trebuie deschisa succesiunea. Care sunt pasii pentru a deschide succesiunea si ce acte sunt necesare? Trebuie sa mentionez ca fratele care a ridicat banii are domiciliul in strainatate si nu cred ca va vrea sa vina la dezbaterea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune d_aliss d_aliss Tatal sotului meu a decedat in luna mai a acestui an. In urma lui au ramas mama sa,o sora si doi fii (unul dintre ei este sotul meu) . In momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotiei supravietuitoare wizzy wizzy Mama mea impreuna cu tatal meu au economisit de-a lungul vietii o suma de bani care au depuso intr-un cont la CEC . Tatal meu a decedat iar mama care este ... (vezi toată discuția)
Se consideră acceptare tacită a moștenirii? MaraToaderia20 MaraToaderia20 Se consideră acceptare tacită a moștenirii? Bunicul a avut 3 copii. A decedat acum 35 ani, iar în urma decesului bunicului, unul din copiii acestuia ... (vezi toată discuția)