avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare datorie Cosmote
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare datorie Cosmote

foarte pe scurt:
In 15.12.2009 sotul meu a incheiat un contract cu firma de telefonie Cosmote pe 2 ani de zile. Contractul a expirat iar numarul de telefon a ramas valabil ca si cartela pre-payd. Mentionez ca nu a primit de la Cosmote nici un fel de facturi sau solicitari de plati restante.
De vreo luna o firma de recuperare datorii .... TOP FACTORING - mai exact.....l-a contactat si i-a trimis mai multe documente in sensul ca ar avea de plata o factura restanta emisa de Cosmote in 11.08.2010 in valoare de 364.89 lei. Ehhhh....acum intervine partea funny....pe langa acesti 364.89 lei cu privire la care Cosmote la vremea respectiva nu s-a sezizat in a-si recupera datoria....aceasta firma de recuperari a mai bagat penalitati si o taxa de reziliere ajungandu-se la un total de 3100 lei. Ceea ce este foarte ciudat este ca in ipoteza in care intradevar ar exista acea suma de plata cum a ramas numarul valabil....adica mai mult ca sigur Cosmote ar fi blocat cartela daca exista acea factura neplatita. Si acum telefoane peste telefoane din partea firmei de recuperare plus vizite la domiciliu si notificari si avertismente de plata, poate poate o plati omul.

Ehhh acum dupa ceea ce stiu eu conform noului Cod civil prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani de zile de la nasterea unei restante. Dincolo de acest termen, creditorul nu mai poate sa actioneze debitorul in judecata pentru plata unei datorii, adica nu mai poate obtine concursul fortei coercitive a statului roman pentru constrangerea debitorului. Prescriptia dreptului la actiune in sens procesual inseamna de fapt o sanctiune stabilita prin lege, indreptata impotriva creditorului, care timp de 3 ani de zile , demonstreaza nepasare in recuperarea banilor sai, astfel incat daca el nu da in judecata un debitor in acest interval, se presupune ca nu a fost interesat in colectarea banilor, si atunci nu mai poate actiona in judecata debitorul.
Altminteri aceasta firma de recuperare nu are cum sa il oblige sa plateasca acei bani...sau????
Ultima lor scrisoare face referire la faptul ca ei isi rezerva dreptul de a trimite dosarul in termen de 5 zile in az de neplata biroului de avocatura partener.

Intrebarea mea este daca au vreo sansa legala de a obtine acei bani....sau raman doar la amenintari si presiuni asupra persoanei in cauza pe considerentul ca omul de frica plateste.
Va multumesc mult!
Buna ziua,

Daca datoria e prescrisa, si din descrierea dvs asa pare, atunci nu se mai poate face nici o actiune legala pentru recuperarea datoriei.

Multe firme de recuperari fac amenintari fara fond..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata factura telefonie DascaleasaAlexandru DascaleasaAlexandru Buna ziua!In data 14.08.2012 am incetat plata unui abonament Cosmote pentru ca de ceva timp imi tot venea transfer credit catre diverse chestii pe net pentru ... (vezi toată discuția)
Factura la telefon? Felix-Alex Felix-Alex Buna, Am si eu o intrebare cu privire la neplata unei facturi de la compania de telefonie Orange. De fapt e mai mult o restanta cu penalizari care a fost ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu un contract de abonament cosmote neplatit AndreeaIancu23 AndreeaIancu23 Buna ziua, am facut un abonament la cosmote in urma cu jumatate de an pe numele meu dar pentru un prieten, iar acesta dupa 1 luna a refuzat sa mai plateasca ... (vezi toată discuția)