avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva deductibil
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva deductibil

Buna seara,am cateva nelamuriri...cu privire la noile modificari .
Daca am o masina pe firma cu 5 locuri care este folosita de administrator si cu care sunt si transportati muncitorii la lucrari(constructii) tva este deductibil?Dar combustibilul?
Si alta problema ..o masina in leasing contract financiar din 2008 cu doua locuri (dubita) tva din factura lunara este deductibil?Dar combustibilul si tva aferent?
Multumesc anticipat !NU prea ma descurc pentru ca abia am terminat un curs de contabilitate si deja au aparut modificari majore.
Cel mai recent răspuns: teodorescud , utilizator 20:15, 15 Octombrie 2009
previas a scris:

Multumesc anticipat !NU prea ma descurc pentru ca abia am terminat un curs de contabilitate si deja au aparut modificari majore.


Modificari in legislatie vor fi mereu. Cel putin odata la 4 ani sunt modificari majore (aberante).
1.Potrivit OUG 34/2009, sunt deductibile fiscal cheltuielile de functionare,intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de administrator la nivelul unui singur autoturism, in schimb nu este deductibila cheltuiala cu combustibilul la aceste autoturisme.
In proiectul de norme metodologice se specifica faptul ca sunt deductibile cheltuielile cu combustibilul pentru “vehiculele destinate exclusiv pentru transportul personalului la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, reprezintă vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajaţilor la şi de la reşedinţa acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului, sau la şi de la sediul angajatorului la locul în care se desfăşoară efectiv activitatea, sau la şi de la reşedinţa angajaţilor/locul convenit de comun acord la locul de desfăşurare a activităţii, atunci când există dificultăţi evidente de a găsi mijloace de transport şi există un acord colectiv între angajator şi angajaţi prin care angajatorul se obligă să asigure gratuit acest transport”
Va trebui deci sa existe un acord colectiv intre angajator si angajati in acest sens si o dovada a faptului ca nu sunt alte modalitati de transport (sincer nu stiu cum se va dovedii acest lucru si ce acte sunt necesare)
2.Referitor la dubita cu doua locuri luata pe leasing financiar eu consider ca nu intra in limitarea prevazuta la art.18 alin (4) si nici la art.1451
Multumesc mult pentru raspuns!
Acordul colectiv intre angajator si angajati se dovedeste prin contr.colectiv de munca sau contractul de munca in care se prevede asigurarea transportului gratuit X-(la/de la domiciliu la locul de munca de catre angajator.
Dovada faptului ca nu sunt alte mijloace de transport este imposibil de facut, deci fiscul va considera mereu ca acest caz nu se incadreaza in regulile de deductibilitate TVA si imp.profit! Cele doua conditii (dificultaile si acordul) sunt cumulative, deci trebuie indeplinite impreuna!X-(
am o factura de combustibil la care tva este nedeductibil cum o inregistrez in contabilitate, o inregistrez toata pe 6022.nedeductibil sau trebuie sa separ cheltuiala de tva ?

Alte discuții în legătură

Deductibilitate tva felisana felisana Am o intrebare in legatura cu tva la combustibil. Daca se aplica de la 1 mai, inseamna ca in aprilie inca este deductibil, avand in vedere ca in mai operam ... (vezi toată discuția)
Tva leasing si cheltuieli aferente leasingului tomozeimihaela tomozeimihaela Buna ziua. Am achizitionat in noiembrie 2008 doua masini (una pt.administrator si una pt. contabil)prin contract de leasing financiar .Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate combustibil angizah angizah Conform codului fiscal: f) utilizate exclusiv pentru vehiculele Transportul personalului la si de la locul de desfasurare o reprezinta activităţii ... (vezi toată discuția)