avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mare dilema - oare sa fie nevoie de o conventie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mare dilema - oare sa fie nevoie de o conventie matrimoniala?

Buna ziua. Am si eu o problema si doresc parerea dumneavoastra, obiectiva. Eu si iubita mea - viitoarea sotie ne vom casatori in toamna acestui an. Pana atunci vrem sa demaram constructia unei mici casute la periferie,deoarece chiria marilor orase ne „omoara”, platind pentru o locuinta care nu e a noastra. Pentru a obtine fonduri, fiind singur la parinti, voi accesa un credit prin programul prima casa prin care doresc sa achizitionez locuinta parintilor mei din alt oras. Banii obtinuti si virati de banca pentru vanzare/cumparare imi vor fi dati mie de catre parintii mei pentru ca, impreuna cu cele cateva (putine) mii de euro pe care le-am strans, a avea fonduri pentru a o construi .In acel moment eu, devenind proprietarul locuintei in care, in fapt, vor ramane tot ei ca si locatari .Parintii iubitei( care mai are un frate mic) ii vor da o parcela de 7 arii din totalul terenului lor, pentru a demara lucrarile . Se pare ca vor face acest lucru prin donatie catre ea,ca si fiica, pentru a evita impozitul mare al terenului. Dorinta noastra a fost ca sa facem totul in doi ,proiectul + demararea dosarului pentru autorizatia de constructie pe care abia acum incepem sa-l pregatim. Doar daca ne casatorim putem face acest lucru legal impreuna,si pentru asta discutam sa ne casatorim civil mai repede, pentru a merge in paralel cu acordarea creditului care se va derula pe 2 luni.Alte optiuni nu am pt. ca: ajutorul primit pentru chirie se va termina pt. mine in vara, programul prima casa in regie proprie implica costuri cu peste 25% mai mari /ansamblu si compicatii, banii sunt la limita pnetru a finaliza casa.. in cel mai rau caz finalizand doar o camera, baie si bucataria in acest an.
Acum problema este ca daca ne vom casatorii civil inainte de toamna, doar pentru a incepe procedurile de obtinere a autorizatiilor de construire a casei pe numele amandurora,inainte de acordarea creditului de prima casa, asta va insemna ca la semnarea contractului de vanzare-cumparare a locuintei parintilor mei, ea va fi deja sotia mea, lucru care ii da drepturi egale asupra imobilului alor mei. Acest lucru o nelinisteste pe mama mea, din unele motive ii e frica de un posibil divort, care la partaj egal iar da dreptul sotiei sa ii scoata din casa . Initial eu credeam ca voi semna contractul inainte de a ne casatorii in taomna, le-am promis alor mei ca pot ramane fara griji , pentru ca ar fi fost bun dobandit inainte de casatorie. Pe de alta parte daca vom fi casatoriti mai repede(doar pentru a evita impozitul si a realiza proiectul de casa pe numele amandurora) si donatia de teren din partea alor ei va fi facuta pe numele sotiei nu cred ca imi da drepturi asupra acestuia. Initial pentru mine nu conta dar in urma unor sfaturi,( eternii prieteni), faptul ca proportia de venituri este de 3 ori mai mare la mine si ca practic vom ridica casa in mai mare proportie din banii mei este lucru ce ii nelinisteste pe ai mei, in eventualitatea unui partaj.In acest caz s-ar imparti cred doar casa si ap. parintilor.Si reusesc recunosc, ca, si pe mine au reusit sa ma puna pe ganduri intr-o oarecare masura , pentru ca dorinta mea initiala ar fi fost sa iau creditul inainte de a fi casatoriti si dupa aceea realizarea casei si terenul sa fie totul pe amandoi. Din cauza ca vrem sa ne mutam in ea in acest an,nu mai e timp de asa ceva si planurile initiale cad. Ce solutii ar fi pt. ca toata lumea sa stea linistita si totul sa fie corect?Un contract prenuptial?
Sarbatori Fericite!Mentionez ca logodnica mea s-a simtit foarte dezamagita ca am adus vorba de asa ceva, nu am fost nici prea diplomat...recunosc......
E foarte bine sa fi precaut,parintii stiu mai bine ca au experienta vietii si v-au sfatuit bine,Deschideti ochii bine acum ca sa nu deschideti punga mai tarziu.Divortul e la ordinea zilei astazi asa ca bine faceti ca puneti in discutie ce se va intampla la un eventual divort.Dragostea se stie tine 2-3 ani.Nu poti cunoaste omul nici daca stai 10 ani impreuna cu el.Multi s-au ars crezand ca omul ales e corect si onest.Si eu (patita) as fi bagat mana in foc ca fostul sot nu e in stare sa ma escrocheze prin minciuni si martori falsi ca sa obtina de la mine la partaj,ceea ce nu i se cuvine.Asa ca atentie mare!!!
Solutia cea mai simpla este ca parintii viitoarei sotii sa faca donatia celor 7 arii pe numele ambilor "viitori soti"....Creditul de la banca il luati doar dvs, evident ca sa va incadrati in condtiile bancii, iar derularea pe timpul casatoriei o puteti face simplu printr-o conventie matrimoniala prin care stipulati plata egala a ratelor la credit si cota egala asupra bunului achizitionat (inclusive terenului) si ca in situatia unui divort partile revin la situatia anterioara (nimeni nu are pretentii pentru bunul celuilalt).....In felul asta parintii dvs vor fi siguri ca raman in casa lor si ca ajutorul pe care vi l-au dat este correct impartit. La fel si familia viitoarei sotii va fi impacata ca terenul donat se va mentine in familie.....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
draga bugy,
nu-ti dau sfaturi juridice, doar iti spun ca dragostea trece prin stomac. am cumparat casa - asa spun eu, ca "am", cu doua luni inainte de casatoria civila. dupa 12 ani am ajuns la divort... cand dragostea "vietii mele", omul pe care l-am crezut integru si cinstit, care mi-a repetat ani si ani ca e "casa noastra", mi-a spus candid ca e casa lui, e bun cumparat inaintea casatoriei, sa-mi iau gandul de la el la partaj.
increderea se plateste scump, sufla in ciorba, sufla si-i iaurt, vorbeste cu un avocat si gandeste la rece. lasa fluturasii... ca nu ramai doar tu pe drumuri, ci prin aranjamentul pe care il vrei iti pui si parintii in aceeasi situatie.
iar domnisoara, daca e atat de naiva, vezi ca viitoarea ta soacra nu e deloc. stie prea bine ce face cand donatia e doar pentru ea.
dragostea e dragoste, finantele - finante.
altfel, casa de piatra! si sa-ti dea dumnezeu atata noroc, cat sa razi in hohote peste 60 de ani de niste hartii inutile.
Interesante sfaturi... dar mult prea morale.

Parerea mea e ca depinde care sunt intentiile partilor, bazele relatiei, varstele lor, cum e definita nevoia de comfort a fiecaruia.
Ca sa fie mai liniste si mai pace la divort ar ajuta o conventie matrimoniala. Se trece clar care e contributia fiecaruia, cum se va imparti in diferite cazuri, se trec mijloace de proba in partaj si orice altceva le mai trece prin cap insurateilor.

NU e vorba nici de lipsa de incredere si nici de naivitate... e vorba de faptul ca oamneii reactioneaza diferit la ruptura divortului si e normal sa incerce sa compenseze la partaj ce simt ca au pierdut in casnicie... nu e corect legal asta, dar emotional se intampla mereu.
Prin urmare, o stabilire a unor baze de urmat in viitor nu-i un capat de lume, nu submineaza bazele romantice ale casniciei, ale increderii ori respectului.

E corect ca o casnicie trebuie sa se bazeze pe dragoste, respect, incredere... insa un divort sau un partaj nu se mai poate baza pe astea, in general. Or pentru asta se fac aceste conventii, nu pentru perioada casatoriei.
Cu cat mai clare lucrurile pentru soti, cu atat mai putin loc de intors la partaj si cu atat mai putin santaj emotional.
Stimate bugy_cs,

relatarea dvs. este atât de alambicată... încât deși am depus un mic efort de a înțelege ce vreți sa spuneți, tot nu am reușit... Poate dacă aș depune un efort mai mare... poate aș reuși să pricep ceva.

Totuși se desprind unele lucruri:
- Cred ca sunteți f. tânăr! Pe fondul unor sentimente intense... sunteți atât de nerăbdător ...
- Puneți în pericol agoniseala și sănătatea părinților dvs.... deși din dragoste pt. dvs.(unicul copil) ei doresc să vă ajute.
- Puneți în pericol agoniseala părinților ei!
- Nu uitați că trăim vremuri tulburi ...Serviciile(job-urile) sunt cum sunt, iar planurile financiare sunt mult prea încurcate ca să iasă bine!
- În caz de conflict matrimonial urmat de divorț ... La partaj să vedeți câți bani va trebui să cheltuiți cu avocații, iar dacă îi punem în balanță vs bani de chirie... s-ar putea să vă doriți să întoarceți timpul înapoi...(nu va doresc asta!)

Moto: Lucrurile bune se fac pe îndelete! (zicala populara)
SFAT: La început, stați cu chirie (dacă nu se poate altfel...); Luați în calcul doar puterea financiară a cuplului, fără a implica moștenirile dvs. ale iubitei/poate soției.

ufff... tinerii din ziua de azi:
Ei încă nu au construit nimic, dar se gândesc cum să folosească bunurile părinților...
Mai târziu la azil cu ei! Vor fi un balast mult prea greu.
Nu vor face nici copii, căci ar fi mult prea greu sa-și angajeze responsabilitatea pe termen lung, ci vor creste niște câini (mde.. așa dă bine, e de de bon ton)
Noi trebuie doar să ne distrăm!
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
ionijhonnie, utilizator

Alte discuții în legătură

Bunuri comune ginutz_a ginutz_a Daca voi construi casa impreuna cu viitorul sot pe un teren al parintilor, cum pot face sa se mentioneze in acte ca terenul este bun dinaintea casatoriei si ... (vezi toată discuția)
Contract donatie 1/2 teren - probleme credit ipotecar MCornel MCornel Buna seara, As avea nevoie de cateva lamuriri daca se poate. In urma cu aproximativ o luna am aflat ca nu pot aduce la banca ca si garantie casa din cauza ... (vezi toată discuția)