În prezent, dacă ne referim la sprijin financiar, copiii diagnosticați cu TSA, handicap grav, beneficiază de asistent personal și de o indemnizație lunară în cuantumul a 570 de lei, precum și de o alocație în cuantumul a 91 de lei lunar. Odată ajunsă la vîrsta adultă, persoana diagnosticată în copilărie cu tulburări în spectrul autist nu mai este încadrată cu TSA, ci cu alt tip de tulburare și beneficiază de o serie de prestații sociale în funcție de gradul de handicap. Este vorba în primul rînd de indemnizația lunară de 202 lei pentru adultul cu handicap grav și de 166 de lei pentru adultul cu handicap accentuat, iar în al doilea rînd de un buget personal complementar lunar în cuantum de 91 de lei pentru adultul cu handicap grav, de 68 lei pentru adultul cu handicap accentuat și de 33,5 de lei pentru adultul cu handicap mediu. De bugetul complementar beneficiază şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere. De asemenea, adulții cu handicap grav sau reprezentanţii legali ai acestora beneficiază de asistent personal sau de o indemnizaţie lunară de 610 lei.
(...)
Este necesară modificarea legii nr. 151 / 2010 ține de aplicabilitatea sa – normele sale de aplicare au mari lacune. Nici nu au intrat în vigoare pînă în prezent.
(...)
Drept urmare, legea 151 / 2010 trebuie să cuprindă obligativitatea Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educației Naționale și Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vîrstnice de a derula programe de formare profesională continuă pentru profesioniştii care lucrează cu persoane cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Trebuie retinut si ca se acorda un ajutor social suplimentar pentru persoanele care sufera de un handicap. In functie de gravitatea handicapului, creste si suma acordata.
Deasemenea, copiii cu handicap benficiaza, pe langa alocatia de stat, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 100%, si de un buget personal complementar lunar, care variaza intre 34-90 lei, in functie de gradul de handicap. Pentru copilul cu handicap grav se mai acorda si o indemnizatie de insotitor (416 lei), sau asistent personal.
Exista si unele facilitati sociale, precum gratuitate la transporturile interurbane si urbane, atat pentru copiii cu handicap, cat si pentru insotitorii acestora.
In plus, persoanele cu handicap grav sau accentuat, ori cele care au in ingrijire un copil cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de scutirea platii dobanzii la creditele contractate .
Conform OUG 111/2010, persoanele care nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011 beneficiaza de indemnizatie lunara si concediu pentru cresterea copilului, in varsta de pana la 1 an sau 2 ani, in functie de optiunea parintelui.
Pentru copilul cu handicap, concediul se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete pe ultimul an, plafonul maxim fiind de 3400 lei.
~ final discuție ~