avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Despre noile modificari ale codului fiscal
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Despre noile modificari ale codului fiscal

De la 1 mai 2009 sa modificat Codul fiscal si sa introdus cuantumul minim al impozitului pe profit in valoare de 2.200 lei indiferent daca firmele au profit sau nu.
Ce vreau eu sa stiu este daca si ONG-urile vor trebui sa plateasca aceasi suma in cazul in care desfasoara activitati comerciale in scopul autofinantarii?Sau ramine valabil ca nu platesc impozit pe profit daca nu depasesc suma de 15.000 de euro?
Cel mai recent răspuns: mikyangel , utilizator 14:52, 2 Iunie 2009
Urmeaza sa apara norme metodologice la oug 34/2009
In ordonanta asa scrie ca ONG-urile NU vor trebui sa plateasca impozitul minim.

De acolo mi-a si venit mie ideea de a imi face o asociatie (mai bine zis sa imi transform SRL-ul in asociatie). Desi nu prea se poate, si costa destul de mult ceva asemanator oricum.
Nu cred ca se poate transforma un SRL in ONG ...:-/
Lichidati SRL-ul si , in acelasi timp, constituiti un ONG.
freeelis a scris:

Nu cred ca se poate transforma un SRL in ONG ...:-/
Lichidati SRL-ul si , in acelasi timp, constituiti un ONG.


E usor offtopic aici. Este deschis un topic mai vechi.
Acolo pana la urma s-a ajuns la concluzia ca una din metodele cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor sa fie in mai multi pasi : 1) infiintarea unui ONG 2) toti asociatii SRL-ului cesioneaza partile sociale in favoarea ONG-ului 3) ONG-ul decide dizolvarea SRL-ului, urmand ca toate activele sa fie preluate de ONG. Se elimina astefel serviciile destul de costisitoare al unui lichidator. Oricum momentam cea mai putin costisitoare varianta ramane totusi suspendarea temporara a activitatii. In schimb apar probleme atunci cand SRL-ul inca mai are contracte in desfasurare ( ma refer aici la credite, alte contracte incheiate pe perioada minima de 1-2 ani : telefonie mobila, internet, etc).

In plina criza economica vad insa o reala oportunitate in alte forme de organizare juridica inafara de SRL si SA. ma refer aici la asociatii, cooperative, eventual alte forme de asociere care ar mai exista.
Am citit acum normele de aplicare a impozitului pe profit minim si nu zice nimic de ONG-uri. Inseamna ca ONG-urile nu trebuie sa plateasca acest impozit? Ca tot nu m-am lamurit.

Alte discuții în legătură

Ong Petrescucr@gmail.com Petrescucr@gmail.com Care este diferenta dintre un srl si un ong? Un SRL poate fi transformat in ONG? Care este minimum de actionari la un ong? (vezi toată discuția)
Transformarea unui srl in asociatie andrey82 andrey82 Stiu ca nu este o formulare corecta, dar vroiam sa fie cat mai usor de inteles. Am un SRL. Doresc sa modific forma juridica de organizare din SRL in ... (vezi toată discuția)
Contabilitate ong phill thomas phill thomas Bună seara! Aş dori nişte informaţii în legătură cu statutul unui ONG. - în ce situaţie se poate spune că un ONG are activitate economică sau ... (vezi toată discuția)