avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general obligatoriu contabil?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

obligatoriu contabil?

la un srl este obligatoriu sa ai contabil cu studii superiare angajat?
asociatul unic sau administratorul nu are dreptul sa-si tina evidenta contabila la propria firma chiar daca este contabil dar nu cu studii superioara si eventual situatiile financiare sa fie vizate de o persoana cu studii economice superioare, cifra de afaceri a firmei fiind de pana in 100.000 ron(1 mild.lei)?


multumesc!
nu conteaza cifra de afaceri si nici studiile administratorului.Contabilitatea primara poate fi tinuta de orice persoana, dar partea de contabilitate "adevarata" trebuie tinuta de catre un expert contabil, membru CCECAR.Nu trebuie sa-l aveti neaparat angajat al firmei, ci puteti incheia cu el un contract de prestari servicii/consultanta.
situatiile financiare trebuiesc intocmite si semnate de o persoana cu studii superioare in domeniu.Fie este contabil autorizat cu studii superioare, fie o firma autorizata ceccar, fie angajat al societatii.
care sunt situa'iile financiare avute în vedere ca trebuid întocmite şi demnate de persoane autoriuzate ? numai bilanţul ? sau până unde se consideră ; sau ca să- citez din eu.ro.lex, de unde se consideră că începe contbilitatea "adevărată" ?

mulţumesc,
Legea contabilitatii
Art. 10
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România.
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.
lupascumihaela a scris:

la un srl este obligatoriu sa ai contabil cu studii superiare angajat?
asociatul unic sau administratorul nu are dreptul sa-si tina evidenta contabila la propria firma chiar daca este contabil dar nu cu studii superioara si eventual situatiile financiare sa fie vizate de o persoana cu studii economice superioare, cifra de afaceri a firmei fiind de pana in 100.000 ron(1 mild.lei)?
multumesc!

Nu este obligatoriu sa ai contabil cu studii superiare angajat!
Asa cum s-a mai scris "raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului" . A organiza si a conduce contabilitatea cred ca include si "a tine contabilitatea". Referinta la "contabilitatea adevarata" cred ca a vrut sa faca distinctia fata de evidenta contabila primara (note de receptie si constatare de diferente, intocmirea de facturi, chitante, inventare, fise de magazie, bonuri de consum, etc) .
Mai sus s-a citat din legea contabilitatii ca aceasta " se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte conduse de catre directorul economic...." Acest " de regula" permite firmelor foarte mici sa-si rezolve problemele contabile fara a avea angajat un expert. Sigur contabilitatea trebuie sa o faca un priceput (contabil, economist) dintre asociati, din familie, prieten (pe semnatura lui sau a administratorului) si sa se apeleze la un expert contabil atunci cand este nevoie.

Alte discuții în legătură

Bilant pentru firma fara activitate andreeazanfir andreeazanfir daca o firma nu are activitate bilantul mai trebuie semnat de catre un economist la intocmit sau poate fi semnat de administrator si la intocmit si la ... (vezi toată discuția)
Bilant 2011 maria1967 maria1967 Pentru semnarea bilantului la 31.12.2011 la societate pe actiuni,contabilul trebuie sa aiba studii superioare(la intocmit ma refer).Cifra de afaceri este de ... (vezi toată discuția)
Daca am o firma de consultanta nefiind membru ceccar pot tine contab lylyan lylyan Buna ziua Sunt angajata ca si economist. Nu sunt membru ceccar. Firma la care sunt angajata are ob sec de activitate evid contabila si al ob. ... (vezi toată discuția)