avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Judecarea pe institutii autonome
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Judecarea pe institutii autonome

"În dosarul Loteria I, joi ar fi trebuit să fie ultimul termen de judecată. Completul de judecată a intrat însă în deliberări, pentru a stabili dacă va amâna dezbaterile finale, după ce avocaţii inculpaţilor au înaintat mai multe cereri în acest sens. Apărătorii inculpaţilor au spus că dezbaterile ar trebui amânate până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa în cazul sesizării privind modul de aplicare a legii penale mai favorabile, precizând că o soluţie în acest sens este aşteptată în 2 iunie."

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: [ link extern ]
Follow us: @realitatea on Twitter
Inalta Curte de Justitie si Casatie s-a mai pronuntat si pe cazul Prescriptiei raspunderii penale:
"Decizie istorica si de maxim interes data de completul Hotararilor Preliminare al Inaltei Curti de Casatie si Justitie la 14 Aprilie 2014 : ICCJ a fixat in materie penala ca Noile Coduri Penal si cel de Procedura Penala se aplica prin operatiuni si institutii autonome. Astfel sporul de 1/3 din totalul pedepselor nu se mai poate aplica hotararilor definitive si nici celor in curs de judecata atacate in cai de atac, ca urmare al interventiei noilor legi. De asemenea ICCJ a statuat ca prescriptia raspunderii penale reprezinta o institutie autonoma."Euro-tv.ro

Intrebare:
Este posibil ca ICCJ sa analizeze si sa statueze si alte institutii autonome , ca pentru inselaciune,delapidare,etc
Ce asteapta avocatii d-lui Copos in acest sens.

Pe limba profanilor ,acestea vor actiona ca "precedent"?
Multumesc
asteptam cu mare interes raspunsurile avocatilor...
Chestiunea cu institutiile autonome se va aplica in toate cazurile in viziunea mea.nDaca s-a stabilit pe institutii autonome...din fiecare institutie juridica se va lua legea favorabila.nSe cam aplica asa din ceea ce am observat eu dar la altii nu...nnMultibau crezut ca va fi simplu...dar le-am zis ca nu e asa...pana sa intre in vigoare noua lege...
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
revin din nou si cu intrebarea mea-daca se aplica pe institutii autonome cei condamnati definitiv intra si ei la o redozare?sotul meu are peste maxim,nu a facut inca contestatie sa luat dosarul lui la comisiile alea infiintate dar inca nu la chemat nimeni la tribunal si cu ocazia asta mai asteptam si noi sa vedem ce se decide pana la urma..avem sperante?multumesc!
Daca depaseste maximum special al pedepsei pe legea noua intra la redozare.
redozare in ce sens?se scade la maximul din ncp sau se poate si mai mult?vechea incadrare este de 15-25 iar noua incadrare este de 7-18 iar el are 19.multumesc!

Alte discuții în legătură

Aplicarea globalã a legii penale mai favorabile ºi aplicarea pe instituþii. alinadaniela87 alinadaniela87 ,,Specialiști în Drept au explicat că decizia de luni a Curții Supreme obligă judecătorii să folosească, în cadrul instituţiilor de Drept ... (vezi toată discuția)
Prescriptia este institutie autonoma? Radhika Radhika Ce inseamna prescriptia este institutie autonoma? Decizie istorica si de maxim interes data de completul Hotararilor Preliminare al Inaltei Curti de Casatie ... (vezi toată discuția)
Art. 15 neconstitutional?? cosminaa cosminaa Imi poate explica si mie cineva ce vrea sa zica acest citat (II. Concluzii Pe baza premiselor de mai sus, considerăm că legiuitorul a consacrat sistemul ... (vezi toată discuția)