avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicarea globalã a legii penale mai favorabile ºi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicarea globalã a legii penale mai favorabile ºi aplicarea pe instituþii.

,,Specialiști în Drept au explicat că decizia de luni a Curții Supreme obligă judecătorii să folosească, în cadrul instituţiilor de Drept Penal, articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri penale, cel vechi şi cel nou,, (aceasta decizie luata ca urmare a pronuntarii in dosarul transferurilor).urmeaza sa se pronunta si curtea constitutionala pe acest subiect. intrebarea mea este daca ccr va fi de acord cu,curtea suprema sa se aplice legea penala mai favorabila pe institutii vor putea beneficia de o redozare de pedepse cei condamnati definitiv?vor putea sa ceara la contestatie la executare aplicarea art.15 din vechiul cod penal?multumesc!
Cel mai recent răspuns: alinadaniela87 , utilizator 16:20, 30 Aprilie 2014
Eu zic ca nu, acest aspect este clarificat prin NCP cat si prin LPACP.
stiu ca acum nu se poate dar ma gandesc ca ceva probleme sunt discutabile avand in vedere ca
va ajunge si la ccr sa se discute despre problema aceasta..mai speram..oricum multumesc de raspuns si mai astept pareri despre acest subiect.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
alinadaniela87, utilizator
tribunalul dolj a depus o contestatie la inalta curte care se va judeca pe data de 26.05.2014 suna asa -Dacă, în aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei, potrivit art.6 alin.1 C.p. se pot lua în considerare la maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită circumstanţele atenuante sau agravante reţinute condamnatului şi care apar valorificate în pedeapsa concretă, atunci când se compară pedeapsa aplicată cu maximul special prevăzut de legea nouă- .sa vedem ce raspuns va da iccj la aceasta contestatie.banuiesc ca daca va fi favorabila celor care sunt condamnati definitiv vor trebui sa judece din nou circumstantele atenuante si cele agravante dupa noul cod penal.sau ma insel?multumesc
Poate stiti cand urmeaza sa se pronunte Curtea Constitutionala pe acest subiect? Ma refer la articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri penale, cel vechi şi cel nou pentru hotarari definitive?

Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
dodonica, utilizator
nu... nu stim o data dar tre sa asteptam si pronuntarea d la iccj de pe 2 iunie cred

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare iccj aplicare lege mai favorabila ralukad ralukad Buna seara, Puteti sa-mi spuneti pentru ce exact (stiu ca pentru aplicarea legii mai favorabile, dar legat de ce anume) au facut instantele sesizarea la ... (vezi toată discuția)
Art. 15 neconstitutional?? cosminaa cosminaa Imi poate explica si mie cineva ce vrea sa zica acest citat (II. Concluzii Pe baza premiselor de mai sus, considerăm că legiuitorul a consacrat sistemul ... (vezi toată discuția)
Judecarea pe institutii autonome matei32865 matei32865 \\"În dosarul Loteria I, joi ar fi trebuit să fie ultimul termen de judecată. Completul de judecată a intrat însă în deliberări, pentru a stabili dacă ... (vezi toată discuția)