avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Exista vreo baza legala prin care un executor ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Exista vreo baza legala prin care un executor judecatoresc sa ridice poprirea de pe cardul de salarii avand in vedere ca firma imi opreste acea treime din salariu si o vireaza in contul executorului judecatoresc?

este legal ca din acelasi venit pe care il am si anume salariul sa mi se opreasca doua treimi poprire, o data pe statul de salarii - de catre firma;
si a doua oara pe cardul de salariu - de catre banca? Exista vreo cale legala prin care un executor sa poata ridica poprirea de pe cardul de salarii si sa ramana numai poprirea de pe statul de salarii?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 14:17, 26 Aprilie 2014
Mergeti la executor si probati ca in cont va intra salariul pe care aveti deja infiintata poprirea si cereti-i sa faca adresa catre banca sa va elibereze suma provenita din salariu.
Art. 728 Ncpc
Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Situatia in care va aflati este una destul de frecventa, asa ca procedati cum ati fost sfatuit anterior, indicand si baza legala in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat se poate popri din pensie? cretu49 cretu49 Un pensionar in anul 2016 are o pensie de 506 lei si retineri de 94 de lei. Din data de 1 Mai salariul minim va fi de 1250 lei. Cati bani va lua pensionarul ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu SlabuSorinaMioara SlabuSorinaMioara In ce procent din salariu se poate aplica poprirea? (vezi toată discuția)
Poprire venituri ionuthau ionuthau cum se calculeaza poprirea de ex daca ai o rata se ia in considerare ? (vezi toată discuția)