avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lucru in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lucru in strainatate

buna ziua,
as vrea sa merg in strainatate la lucru printr-o firma de recrutare,
aceea firma imi cere dovada ca nu sant angajat in tara.
intrebarea mea este daca eu imi iau concediu fara salar pe aceea perioada este vreo problema?
nu am inteles firmele trebuie sa depuna la ITM ca personele pe care le duc la lucru ,nu au servici in tara?
o zi buna
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:13, 25 Aprilie 2014
Nu exista nicio prevedere legala , in sensul mentionat de dvs.

Pentru a preîntâmpina eventuale situaţii neplăcute şi pentru a evita firme ce nu respectă prevederile legale, în momentul în care decideţi să apelaţi la un agent de ocupare a forţei de muncă solicitaţi la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia îşi are sediul agentul, în temeiul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţii cu privire la îndeplinirea obligaţiei de înregistrare, la activitatea de intermediere propriu-zisă desfăşurată şi informaţii despre firmele care nu mai desfăşoară activitatea de selecţie şi plasare forţă de muncă.

Agenţii privaţi de ocuparea forţei de muncă au obligaţia de a se înregistra la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia îşi au sediul.

Cum se poate verifica dacă o firma de recrutare în străinătate la care vrem să apelam este serioasă:
- În primul rând, solicitaţi un certificat constatator de la registrul comerţului din raza teritorială în care se află societatea de mediere, ca să verificaţi starea firmei (dacă este suspendată, în insolvenţă) şi ca să verificaţi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi (firma ar trebuie să aibă un anumit Cod CAEN referitor la selecţia şi plasarea forţei de muncă).

- Verificaţi agentul de mediere, adică firma de recrutare în străinătate la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care îşi are sediul firma.

- Solicitaţi firmei sa va prezinte acreditarea de la Ministerul Muncii Orice firmă de mediere a forţei de muncă trebuie să fie acreditată de către Ministerul Muncii, acreditare care presupune verificarea îndeplinirii unor condiţii pentru desfăşurarea acestui tip de activitate, o garanţie în plus pentru client.

- Verificaţi firma angajatoare din străinătate.

- Solicitaţi prezentarea contractului care conţine oferte ferme de locuri de muncă, încheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizaţii patronale din străinătate.

- În final, incheiaţi un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate, ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua cum pot sa verific o firma de recrutare online că ... Talex9 Talex9 Bună ziua cum pot sa verific o firma de recrutare online că este în regulă? www.comdataromania.ro (vezi toată discuția)
Tepe bledea bledea contractele de mediere pentru locurile de munca in strainatate sunt adevarate tepe. (vezi toată discuția)
Agentie de recrutare pentru austria si anglia SavaSorin SavaSorin Buna ziua! Imi puteti spune ce firma de recrutare functioneaza pe str. Stefan cel Mare la nr. 193 si daca este agreeata de Fortele de munca din Sibiu. (vezi toată discuția)