avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preavizul suspendat in timpul Concedierii colective, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preavizul suspendat in timpul Concedierii colective, va fi urmat de Concediere colectiva sau individuala?

Buna ziua,
In urma aplicarii masurii de concediere colectiva, au fost emise Notificari de preaviz pentru cateva zeci de angajati, iar dupa finalizarea termenului minim de 20 de zile lucratoare, s-au comunicat Deciziile de concediere colectiva (in baza art.68 CM).
Doar ca 2 dintre salariatii preavizati, dupa cateva zile de preaviz, au intrat in concediu medical si au deja CIM suspendate (si implicit si preavizul) de mai mult de 3 luni, pe diverse coduri de boala....Intrebarea noastra este urmatoarea: Cand se vor intoarce din concediu medical si vor finaliza zilele ramase din preaviz, vor fi concediati tot cu art.68 CM (concedierea colectiva) sau cu art.65 CM (concedierea individuala)?
Chiar daca posturile lor au fost desfiintate in cadrul procedurii de concediere colectiva, au fost pe lista celor notificati la AJOFM si ITM, au primit si Notificarile de preaviz in baza art.68 CM, totusi acum, au ramas doar ei 2 care vor concediati. Potrivit art.68 CM alin.(1), - prin concediere colectiva se intelege "concedierea intr-o perioada de 30 de zile calendaristice", a unui numar de cel putin 10 salariati de exemplu, daca ne raportam la lit.a). Ori in cazul nostru, vor fi doar ei 2 concediati in 30 de zile.....Va rugam sa ne dati un sfat, cum anume sa procedam, cu ce articol emitem deciziile de concediere? Multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: laraband , utilizator 10:00, 30 Aprilie 2014
Concediul medical nu afecteaza temeiul de drept al incetarii unui c.i.m. .

Temeiul de drept al incetarii ramane acelasi - art. 65 alin. (1) C.mun.
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
pai, care acelasi - art. 65 alin. (1) C.mun.?
Toate CIM ale salariatilor au fost desfacute in baza art.68 (concediere colectiva), este si articol separat in Revisal in acest sens. La fel trebuia si pentru cei doi. Doar ca datorita concediilor medicale, preavizul a fost suspendat.
Intrebarea noastra este: dupa ce se vor intoarce din concediu medical, vor fi concediati tot in baza lui art.68 CM (concedierea colectiva) - temeiul initial, sau in baza art.65 CM (concedierea individuala), avand in vedere ca au ramas doar ei 2, in termenul de 30 de zile?
Se mai poate vorbi despre concediere colectiva dupa cateva luni de CIM suspendat? Daca salariatul sta in concediu medical 1 an, il concediem in baza art.68 CM (concedierea colectiva) - care a fost temeiul initial? Atunci cum ramane cu termenul de 30 de zile? pana la urma diferenta intre concedierea colectiva si cea individuala consta in numarul de salariati concediati intr-o perioada de 30 de zile calendaristice?!
Art.68 C.mun. nu da posibilitatea sa se beneficieze de somaj , dupa cum este prevazut in Normele de aplicare a Legii 76/2002 ...:(

Art.5 din normele de aplicare a Legii nr.76/2002 :
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
....
dar suntem la a 4-a concediere colectiva si toti salariatii disponibilizati au beneficiat de somaj, chiar cei de la AJOFM au fost la sediul societatii si au luat dosarele pt.ca erau f.multi.
Intr-adevar in art.5 din HG 174/2002 se prevede ce spuneti dvs.(art. 65 alin. (1)), dar pana acum nu am avut probleme la AJOFM, poate tocmai pt.ca am invocat ca temei legal "art. 65, art. 66, art.68 si urm. din Legea 53/2003 - Codul muncii".
Dar revenind la speta noastra, art.68 CM (concedierea colectiva) inseamna o procedura speciala care trebuie respectata de angajator, dar si o alta forma a deciziei de concediere (contine mai multe elemente). Iar noi, tocmai asta intrebam: le vom da decizii de concediere colectiva (invocand si art.68 si urm.) sau individuala (invocand doar art.65)?
Chiar daca temeiul de drept al incetarii CIM a ramas desfiintarea locului de munca ca urmare a aplicarii procedurii de concediere colectiva, cum facem acum cand vor fi concediati doar 2 salariati in 30 de zile?! cum se mai poate numi concediere colectiva? si ce se intampla daca de exemplu, in aceeasi perioada in care ar trebui concediati cei 2, in cadrul societatii se va dispune aplicarea masurii de concediere individuala pentru cativa angajati?! Este posibil ca in 30 de zile sa concediezi 3 salariati pe procedura individuala (invocand doar art. 65,) si 2 salariati pe procedura colectiva (invocand si art.68 si cu toate elementele suplimentare din decizie)???
Modificarea textului de lege a aparut in urma adoptarii a HG nr. 119/2014 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002.

Intrebati la AJOFM cum sa procedati, in acest caz.

Este o situatie cam atipica ceea ce mentionati dvs. Cele 3 concedieri individuale intra in calculul numarului de concedieri pentru concedierea colectiva.

Alte discuții în legătură

Model notificare ajofm si itm concediere colectiva annabela annabela Va rog mult sa ma ajutati cu un model de adresa care se trimite catre AJOFM si ITM ca etapa prealabila emiterii deciziei de concediere colectiva. Multumesc. (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters83331 ContSters83331 Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este ... (vezi toată discuția)
Situatie neclara,va rog ajutor udin udin buna ziua, va rog sa ma lamuriti in situatia de mai jos: am primit decizie de concediere ,inregistrata, prin posta,la data de 22 iunie, cu preaviz de ... (vezi toată discuția)