avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de intretinere a minorului de catre parintii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de intretinere a minorului de catre parintii separati insa nedivortati

Buna ziua,

Ma intereseaza sa stiu daca exista vreo lege cu privire la obligatia de plata a unei pensii alimentare pentru un minor in cazul in care parintii sunt separati, insa nu si divortati.

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
raluca_tudorache, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat , Avocat 12:50, 26 Aprilie 2014
Aceeasi lege- codul civil. art 524 si urmatoarele
[ link extern ]
Drepturile şi îndatoririle părinteşti - Art. 499 NCC

Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Aceasta este reglementarea legala si dupa cum puteti constata legea nu distinge intre parintii sunt casatoriti/despartiti/divortati. Indiferent de statutul lor matrimonial, obligatia de intretinere a copilului minor subzista.
Multumesc frumos
Formulati cerere la instanta de tutela pentru obligarea tatalui minorului la plata obligatiei de intretinere.
Aceasta obligatie subzista pentru ambii parinti indiferent care este statutul lor privind starea civila. (casatoriti ori nu, cu o cerere de divort introdusa sau nu, copii din casatorie sau din afara casatoriei, etc.).
Instanta va stabili contributia parintilor raportat la veniturile acestora.

In functie de numarul de copii aflati in intretinere, cuantumul pensiei de intretinere va diferi astfel:
- 1/4 din venit pentru un copil
- 1/3 din venit pentru 2 copii
- 1/2 pentru 3 sau mai multi copii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara vasilemunteanu vasilemunteanu un copil care implineste 18 ani in 2013 aprilie si este in clasa a x a,pana la ce varsta mai primeste pensie alimentara? multumesc (vezi toată discuția)
Pensie alimentara MuresanI MuresanI pana la ce varsta se acorda pensie alimenara pentru studenti si care este articolul care specifica acest lucru din noul cod civil.doresc numarul ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere major MarcoIasmina MarcoIasmina Bună ziua. Am 19 ani și sunt primul an la facultatea de sport și în același timp și la un club sportiv cu contract încheiat de FRH. TATA A SISTAT PENSIA ... (vezi toată discuția)