avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata rate la casa mamei. Cum recuperez banii ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata rate la casa mamei. Cum recuperez banii ?

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie:
Mama mea a platit avansul la o garsoniera acum 3 ani si anume suma de 20 000 Eur. Garsoniera costa 25 000 Eur. Diferenta intre suma de 20 000 si 25 000 Eur, adica 5 000 eur urma sa fie platita de mine impreuna cu sotul meu in rate lunare direct la dezvoltator si sa locuim noi in ea fara un termen anume.
A spus la inceput ca aceasta diferenta platita de noi sa fie ca o chirie, ca sa nu mai platim chirie in alta parte - sa platim aici, eu cu sotul neavand o locuinta.
Nu s-a facut nici un contract de inchiriereintre noi si mama iar ratele au fost platite de mine si de sot in contul bancar al dezvoltatorului prin OP -uri.
In acest moment, s-au facut actele finale ale casei de pe numele dezvoltatorului pe numele mamei, este acum proprietara cu acte iar noi avem adresele din buletin la aceasta locatie.
Mentionez ca in aceasta garsoniera am locuit doar eu si cu sotul, acum si bebelusul iar mama locuieste la tara, acolo unde a trait si muncit toata viata. A venit in vizite la noi, ramanea cateva zile apoi pleca chiar daca noi am rugat-o in mai multe randuri sa stea mai mult sau sa se mute cu noi ca ii este mai greu singura la tara dar nu a vrut.
Mai sunt cateva rate de plata iar mama s-s sucit acum si vrea sa plecam din locuinta, sa ne cautam in alta parte cu chirie.
Am nascut de curand, am un bebe si nu inteleg de ce face asta tocmai acum.
Am intrebat-o daca vrea sa vanda si a zis ca nu, atata timp cat va trai nu o va vinde.
Atunci m-am suparat si i-am zis ca vom pleca din garsoniera in momentul cand ne va da toti banii pe rate innapoi plus banii pe investitia din garsoniera ( indreptarea peretilor pt ca erau strambi, refacerea tavanului care a cazut in primele zile dupa ce ne-am mutat, toata mobila din garsonira am facut-o noi pe comanda pentru ca garsoniera era la semirosu ….)
Vrem ca banii respectivi sa-i dam ca avans pentru ''prima casa'' dar ea nu are de unde sa ne dea decat daca o vinde.
Daca vom ajunge in instanta ce sanse avem sa ne recuperem banii ?
Ne poate da cu forta afara din garsoniera ?
Nu stiu cum sa procedez mai bine si nu inteleg cum s-a ajuns aici. Nu imi doresc sa ii fac rau, e mama mea dar e foarte incapatanata si nu ne mai intelegem.
Ce ma sfatuiti ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vrica , utilizator 19:05, 26 Aprilie 2014
Presupunand ca ati pastrat toate dovezile platilor ratelor platite de dvoastra in contul achitarii pretului garsonierei, puteti formula o actiune in pretentii prin care sa solicitati recuperarea sumelor platite. OP - uri respective trebuie sa va mentioneze ca platitori.
Mama dvoastra nu va poate da afara "cu forta". Trebuie sa formuleze actiune in evacuare si numai in urma obtinerii unei hotarari judecatoresti, pe care sa o puna in executare puteti si evacuati. Trebuie sa va spun si faptul ca mama poate, de asemenea, sa apeleze la procedura mai rapida de evacuare prevazuta de noul cod de procedura civila, care dureaza mai putin.
Personal va sfatuiesc sa incercati sa discutati cu dansa in mod civilizat, este mama dvoastra si nu cred ca va recurge la asemenea masuri, mai ales avand in vedere ca acum aveti si un bebelus.
Veti putea recupera banii pe care veti reusi sa dovediti ca i-ati platit, cat si c-val imbunatatirilor aduse imobilului.

Nu este insa de dorit o astfel de situatie si cred ca trebuie discutat sa ajungeti la o intelegere amiabila. Daca spuneti ca ati nascut de curand este foarte posibil ca mama sa se simta in nesiguranta, neglijata. Cred ca in sensul asigurarii ei de sprijin in continuare trebuie purtate aceste discutii.
banii îi puteți recupera atâta vreme cât puteți face dovada plății lor. fie aveți chitanțe pe care să apară numele dumneavoastră fie ați transferat banii dintr-un cont bancar care vă aparține.
cu datul afară așa dintr-o dată, e cu dus și întors. poate și nu poate. doar instanța va hotărî în privința asta.
în ceea ce privește nedumerirea dumneavoastră față de comportamentul mamei, nu sunteți prima care trece prin această situație. am întâlnit cazuri în care mamele/bunicile au acționat absolut ilogic și pe urmă le-a părut rău... cine știe ce influențe externe familiei (sau chiar din familie) au apărut și până se dezmeticește, face ce face acum.
Eu as incerca sa ii sugerez ca dumneavoastra care aveti si un copilas nu va puteti muta cu chirie Dumneai care este singura mai repede este primita intr-o locuinta cu chirie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fostul soț nu vrea să elibereze de bună voie locuința după divorț Plethonis Plethonis Fostul soț nu vrea să elibereze de bună voie locuința după divorț. *EDIT: Mama mea a divorțat de tata iar acesta nu vrea să plece de bună voie ... (vezi toată discuția)
Dupa divort, de la parinti ea se muta tot la fostul tanet tanet prietenul meu actual cu care am un bebelus, a fost casatorit 10 ani, are un copil de 10 ani; divortul a durat aprox un an in care s-au tot amanat infatisarile ... (vezi toată discuția)
Mama mea este uzufructar si ne ameninta cu evacuarea ContSters101026 ContSters101026 Buna ziua! In urma cu un an mama mea ne-a batut la cap( pe mine si pe sotul meu ) sa vindem apartamentul nostru, sa vanda si ea garsoniera ei si sa cumparam o ... (vezi toată discuția)