avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie - perioade asimilate - facultate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie - perioade asimilate - facultate

In 1972 facultatile de la Universitate si-au redus durata cursurilor de la 5 la 4 ani, la incheiere eliberand "Diploma". La unele facultati (matematica, fizica, chimie. biologie, geografie- geologie) s-a urmat si anul 5 de specializare, cursuri de zi, actul de absolvire fiind "Certificat". La calculul pensiei au fost valorificati doar cei 4 ani, nu si anul de specializare. Daca exista cineva, in aceasta situatie, caruia i s-a valorificat si anul de specializare, va rog sa- mi transmiteti si mie.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:26, 17 Decembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

2. Anul de specializare si masteratul nu fac parte din durata normala a studiilor.
Lucrurile încep să se lămurească; Curtea de Apel din zona în care locuiesc- citez: "Încheiere. Soluţia pe scurt:Admite apelul. Schimbă în totalitate sentinţa, în sensul că admite contestaţia precizată. Anulează decizia de pensionare nr....., emisă de intimată şi dispune obligarea acesteia şă emită o altă decizie cu valorificarea perioadei 1973-1974 ce reprezintă anul V de specializare ca perioadă asimilată la stagiul de cotizare pentru calculul pensiei. Definitivă. Încheiere. Admite sesizarea. Trimite dosarul la Curtea Constituţională a României pentru a se pronunţa asupra excepţiei de neconstituţionalitate având ca obiect prevederile art.49 alin.1 lit.b din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Definitivă."
Am o rugăminte către moderatori: vă rog întrebaţi un avocat dacă le pot fi de folos şi altor utilizatori, acum, sau să aşteptăm câteva luni decizia Curţii Constituţionale. Parerea mea este că trebuie să aşteptăm.
mvoinea a scris:
Am o rugăminte către moderatori: vă rog întrebaţi un avocat dacă le pot fi de folos şi altor utilizatori, acum, sau să aşteptăm câteva luni decizia Curţii Constituţionale.

Nu am înțeles rugămintea dvs. Vă rog să aveți amabilitatea să reveniți și să precizați ce doriți să întrebăm.

mvoinea a scris:

....Încheiere. Admite sesizarea. Trimite dosarul la Curtea Constituţională a României pentru a se pronunţa asupra excepţiei de neconstituţionalitate având ca obiect prevederile art.49 alin.1 lit.b din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Definitivă."
...


CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

În numele legii

D E C I D E:

Respinge ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi a legii în ansamblul său, excepţie ridicată de Viorica Grigoropol în Dosarul nr. 10.243/40/2011 al Tribunalului Botoşani - Secţia I civilă.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 25 octombrie 2012.
( Decizia nr. 901/2012 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi a legii în ansamblul său . În vigoare de la 18.12.2012)
Nu mai întreb nimic, după ce am văzut, acum pe acest site de pe forum; tac şi aştept (decizia Curţii Constituţionale a României).
O zi bună tuturor!

Alte discuții în legătură

Curtea constitutionala a facut noi precizari legate de decizia nr. 685/ 2013 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Astazi, pe site-ul juridice.ro a fost publicat un comunicat de presa al Curtii Constitutionale din data de 17 septembrie 2013. COMUNICAT DE PRESĂ În ... (vezi toată discuția)
Pensie matachestefan matachestefan Ce modificare s-a adus la legea pensiilor pe 20 noiembrie 2012? Daca da, este legat de varsta de pensionare,de grupa de incadrare(I,II)? (vezi toată discuția)
Buna ziua! au aparut modificari la pensia anticipata urmare a ... lujerului lujerului Buna ziua! Au aparut modificari la pensia anticipata urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale legate de existenta unui handicap? Adica nu mai conteaza ... (vezi toată discuția)