avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuire contra Amenintare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuire contra Amenintare

Buna ziua,

Am niste intrebari despre un caz destul de complicat.
Personal, am publicat intr-un loc public, sub un alias, o serie de afirmatii defaimatoare despre o persoana, dar fara sa mentionez nici macar o singura data numele persoanei. Aici am gresit eu, sub impulsul momentului.
Intre timp, s-au schimbat si niste mail-uri si sms-uri, in aceeasi tema, injurii adresate in ambele parti. Dar nu am amenintat fizic sau direct, nici macar o singura data, si nici nu am agresat persoana in niciun fel.
Tot ce am gresit, si de ce ma fac vinovat, sunt cuvinte scrise, dar in care nu sunt mentionate amenintari fizice.

Cred ca s-ar putea incadra la calomnie ? Sau hartuire ?
Dar prin hartuire eu inteleg atunci cand un individ deranjeaza in mod repetat un alt individ, fara a primii niciun raspuns. Daca se ajunge acolo, si se cer desfasuratoarele de la telefoane din ultimul an sa zicem, se poate observa foarte usor ca eu am efectuat de 20 de ori mai putine apeluri care numarul persoanei care se considera vatamata, decat a efectuat persoana vatamata catre mine. Valabil acelasi lucru si pentru e-mailuri.

Acum intervine cu adevarat partea de amenintare: parintele acelei persoane, m-a sunat intr-o singura zi de 40 de ori cu numar ascuns si nu am raspuns. Intr-un final, seara, cand nu am mai suportat, am raspuns. Desi a sunat cu numar ascuns, s-a prezentat spunandu-si numele si locatia. Dupa 10 minute de injurii si amenintari (dintre care mentionez: "tocmesc 30 de tigani cu 10 lei si venim si te omoram la tine in casa", "eu am facut multi oameni sa dispara, cauta cine eram eu in Bucuresti acum 30 de ani, cauta numele X", "spune-mi cu care ureche auzi mai bine, ca ti-o musc eu pe cealalta, am mai muscat urechea cuiva", "venim peste tine si-ti dam foc"), si alte 5 minute de ascultat o alta persoana, care nu s-a prezentat dar a declarat cam aceleasi lucruri ("eu am aruncat multi oameni in sant", "sper ca umblii cu cutit la tine ca sa-ti desfaci sforile"), am inchis.

Azi, m-a anuntat ca ne vom vedea in sala de judecata in maxim 3 zile, in judetul unde am eu buletinul inregistrat.

Acum, intrebarea mea este de fapt: pentru ce mi-ar putea face plangere ? Injurii adresate in scris ? Calomnie ? Hartuire ? Apelul primit de mine nu este mult mai grav decat sms-uri/mail-uri/postare despre destinatarul sms-urilor dar fara a-i mentiona numele ?
Dar va ajuta cu ceva faptul ca ati publicat acele texte? Nu ati putea sa le stergeti pur si simplu in loc sa publicati un disclaimer? Sunt cumva textele suficient de explicite astfel incat colegii de munca sa poata identifica persoana respectiva? Pare o idila terminata cu o cearta violenta. Eu va sfatuiesc sa stergeti acele texte, sa blocati acel utilizator (tatal)care va suna si sa iesiti complet din acest conflict. Cu timpul lucrurile se vor calma , daca si Dvs bineinteles veti renunta sa va mai ganditi la acea persoana si sa faceti referiri de orice fel la ea.
pai da se poate face plangere mai cu seama ca stiti adresa,sau locul de munca. eu nu as sta degeaba ,nici nu m-as mai baga in polemici cu persoana respectiva,as actiona cum v-a spus si doamna.de multe ori numai la amenintare de la politie,unele persoane renunta sa mai "latre".stiti cum este:cainele care latra....daca faceti plangere scrisa,dar neaparat cu nr de inregistrare la sectia care apartineti si cumva vi se intampla ceva chiar au probleme acele persoane in cauza.
@medieribucuresti: textele sunt sterse, a ramas doar disclaimerul, dar probabil se bazeaza pe print-screen-uri. Eu detin 2 bloguri publice si inca un cont public de facebook (sub un alias), unde am publicat in ultimii ani situatii amuzante, pamflete, ce observam amuzant in viata de zi cu zi, review-uri la stiri, concerte, muzica, povesti din viata mea. Mereu am fost atent sa nu dau nume, dar si daca am mentionat persoane, erau prieteni care nu au avut nimic impotriva acestui lucru, care cunosc textele si care nu au obiectat.
Textele publicate de care incearca ea sa se lege erau explicite in masura in care se putea presupune daca este vorba de o persoana anume sau nu, in functie de cateva caracteristici (universitatea unde studiaza/facultatea, zona geografica de provenienta) .. cred ca tine de interpretare.

Nu m-a ajutat publicarea lor, a fost o metoda de a ma descarca si de a face haz de necaz pe ideea ca in orice situatie, se gaseste ceva de invatat. Da, sunau rau pentru anti-eroul povestii, dar tocmai de aceea se numeste anti-erou.

Dar probabil, pentru orice poveste scrisa in lumea asta, orice text fantezist, pentru orice personaj creat din mintea unui scriitor (si 90% sunt inspirate din persoane reale), se potriveste cineva din lumea reala. Acum inseamna ca trebuie infranate pornirile beletristice ?

Nu am cum sa blochez pentru ca nu stiu de la ce numar suna.


@IANCUTA: nu stiu locul de munca al tatalui ei, stiu adresa cred, din ce am vazut la ea la un moment dat in buletin.
Nu stiu de ce sectie apartin din moment ce nu am viza de flotant pe Bucuresti.

Dupa telefonul primit duminica seara, am depus luni dimineata plangere la cea mai apropiata sectie de politie pe care o stiam, nr. 10, imediat cum am ajuns la munca. Din birou pana acolo fac 3 minute pe jos. Azi am fost sunat si mi s-a spus ca nu trebuia sa depun acolo, pentru ca nu sunt in raza acelei sectii, si ca vor incerca sa o trimita ei la sectia potrivita (nr.11). Dar ca voi fi contactat de cineva de acolo, probabil dupa perioada asta libera, pentru a incerca sa gasim acea persoana. Deci in concluzie, poti sa patesti orice aici la noi, pana se pun lucrurile in miscare. Merg pe strada si ma uit peste umar, ma uit la oamenii din jur. Nu stiu cum arata nici tatal ei, nici "prietenii" tatalui ei. Nu ma pot concentra la ce am de facut la birou. Nu este ok.

Din ce mi-am dat seama, ei incearca sa construiasca un caz de hartuire pentru ca:
1) Tatal ei repeta in mod obsesiv expresia "obsedat sexual", si ca stie de un an de mine ca o hartuiesc dar m-a lasat in pace
2) Ca sa-si poata sustine ea povestea cu hartuirea, le-a spus ca nu stie unde locuiesc, astfel incat am aflat ca duminica, 27 aprilie 2014, fratele ei a sunat pe toti colegii de birou ai fetei (si totodata fostii colegii mei de birou pana recent cand am schimbat locul de munca), sa-i intrebe unde locuiesc, cum ma purtam eu in birou, cat de profesionist eram. Foarte probabil, secretara (fiind singura femeie pe langa ea, a empatizat si a crezut-o pentru ca aceasta fata disimuleaza intr-un mod fantastic) le-a dat toate datele mele, pentru ca nu aveau de unde sa le afle in alt caz.
3) Toate persoanele din birou, care sunt si acum sau care au prins o perioada in care eram amandoi acolo pot declara ca in timpul petrecut la birou m-am purtat total profesionist si echidistant.
4) Sunt minim 8 persoane care pot declara ca au vazut-o la mine acasa, incepand cu iulie 2013 pana in februarie 2014. Sunt mii, zeci de mii de apeluri si mesaje si de la ea catre mine, apeluri de la ea catre mine sigur sunt de minim 10 ori mai multe decat de la mine catre ea. Sunt conversatii pe facebook, mailuri. Mi-a trimis pe mail, de pe mailul ei, poza facuta in februarie chiar cu telefonul ei, in care ea este noaptea, in pijama, la mine in camera.

Jur ca nu ma pricep deloc la drept, dar asta nu are cum sa fie hartuire !!

Tu si ea ati avut o relatie/aventura.Nu inteleg de ce a trebuit sa postezi un text ,etc cand era mai usor ca fiecare sa isi vada de viata lui.Pastreaza dovezile ca ea a fost acasa la tine,sms,e-mailuri de unde sa reiese ca domnisoara nu a fost hartuita.Ai incercat sa vorbesti cu ea calm si sa ajungeti la o intelegere?
In acele momente, cand am aflat ce facuse si a continuat sa faca, am cedat nervos. Mai ales cand am vazut ca in ochii multor persoane comune (in afara de prietenii mei), lumea ma considera pe mine hartuitor, obsedat sexual, nebun. Mai putin cei care s-au mai lovit de ea, direct sau indirect, si stiau ca ... este de o calitate indoielnica. Am simtit nevoia sa lamuresc lucrurile, ca sa ma simt eu impacat.

Ulterior, am tot continuat sa aflu diverse lucruri, unele ajungeau la mine total aleator. Chiar saptamana trecuta, la o discutie amicala intre barbati, cu un prieten cu care nu vorbisem de vara trecuta, mi-a povestit cum avea una X, in camera X, si ce si cum ii facea. Si el si inca un prieten. Pe langa mine si celalalt (cu care ea era in relatii serioase in cele 2 cercuri diferite). SI am cedat din nou nervos. Nu mai spun ca acest amic avea poze si cu mine si cu celalalt (fiind amic cu mine si coleg cu celalalt), deci ea stia clar ce si cum. Si asta nu a oprit-o.

Cu toate acestea, nu am amenintat-o fizic niciodata, pentru ca pur si simplu nu as putea lovi o femeie.

Este o persoana oribila, cu care nu am cum sa mai vorbesc calm.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
sandu-alex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire telefonica gukkkk gukkkk Cam ce cerinte trebuie sa aiba o cauza ca sa fie considerate hartuire, daca o persoana te suna cu nr. ascuns. Cam cate zile rand. Cam cate apeluri/sms-uri ... (vezi toată discuția)
Hartuire daniel100 daniel100 buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat...........am mari probleme cu cineva care ma suna cu nr ascuns si ma ameninta . Ce pot face ,,,,,,pot afla nr ascuns sau ... (vezi toată discuția)
Amenintare pe internet daniel1948 daniel1948 Pe chatul unui joc am fost amenintat de 2 persoane ca vor veni sa ma bata.Cum s-a ajuns la situatia asta?Eram cunoscuti pe un joc ca sa zic asa, le am dat ... (vezi toată discuția)