avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Plãþi compensatorii pentru boli profesionale
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Plãþi compensatorii pentru boli profesionale

Buna seara!
Sunt cadru didactic şi aş dori să ştiu dacă în învăţământ sunt recunoscute bolile profesionale cum ar fi: varice, laringită cronică, astm bronşic sau neoplasm mamar. În caz că da, care este procedura pentru a primi plăţile compensatorii?
Va doresc o seară minunată!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:46, 28 Aprilie 2014
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare sunt stabilete conditiile pentru ca o afectiune suferita sa fie declarata boala profesionala,
-art.5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
h) boală profesională - afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici sau biologici caracteristici locului de muncă,
precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă.
Daca sunt indeplinite conditiile de mai sus, se cerceteaza evenimentul produs, in urma caruia s-a creat o suspiciune de boala profesionala si se stabileste acest lucru prin intocmirea formularelor BP 1 si BP 2.
Daca doriti sa aflati modul de cercetare a bolilor profesionale trebuie sa studiati Normele metodologice de aplicare ale legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, sectiunea a 6-a Semnalarea bolilor profesionale, art.149-150 respectiv sectiunea a 7-a Cercetarea bolii profesionale, art.151-158.
Afectiunile mentionate de dvs., nu cred ca pot fi considerate ca fiind dobandite in timpul desfasurarii activitatii, care sa se incadreze in prevederile art.5 lit.h).
Cu afectiunile respective, daca comisia medicala judeteana din cadrul casei de pensii stabileste ca sunt indeplinite conditiile legale, puteti fi pensionata pe caz de boala.
Mulţumesc pentru raspuns dar, cum nu poate fi considerată laringita cronică boală dobândită în timpul activităţii, când cadrele didactice, prin natuta profesiei, vorbesc foarte mult? Varicele sunt efectele negative ale poziţiei "în picioare", prea mult timp. Cât despre cancer, s-a dovedit ştiinţific că stress-ul favorizează răspândirea celulelor canceroase în organism. De pensie pe caz de boală nu am nevoie pentru că, începând cu luna ianuarie 2015 mă pensionez la limită de vârstă. Plăţile compensatorii mi-ar fi necesare pentru rezolvarea problemelor de sănătate. Am incercat să mă informez în legatură cu profesiile care intră în categoria bolilor profesionale dar nu am găsit nimic în acest sens şi de aceea am apelat la dumneavoastră.
Încă o dată, vă multumesc şi vă doresc sănătate!
In contractul colectiv de munca la nivel de ramura/ inspectorat/ scoala ar trebui sa se regaseasca lista bolilor susceptibile sa fie declarate boala profesionala sau boala legata de profesie, dar nu mai in urma cercetarii si declararii prin intocmirea BP1 si BP2, asa cum am mentionat anterior.
Pentru informarea dvs. puteti studia anexa 22 Lista bolilor profesionale cu declarare obligatorie si anexa 23 Lista bolilor legate de profesie la HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Urmariti in anexe - coloana noxa profesionala.
La nivel national exista un Registru national al bolilor profesionale completat de catre Institutul de sanatate publica Bucuresti, care este functional incepand cu anul 2004. In anexa la Ordinul MS nr. 188/ 23.02.2004 gasiti lista cu bolile profesionale care se mentioneaza in registru. Afectiunile de care amintiti dvs. nefiind cercetate la vremea lor, nu se regasesc, in timp (asa cum ar fi normal, daca au fost cercetate si raportate la Directia sanitara judeteana cum prevedea legislatia acelor vremuri) in acest registru.
Este o problema nationala, nereglementata suficient in Romania, in conditiile in care starea de sanatate a lucratorilor desi era mentionata periodic si inainte de 1990 in dosarele medicale ale acestora, doasre pastrate la dispensarul unde era arondata firma/ scoala, etc. impreuna cu rapoarte periodice privind influenta factorilor nocivi asupra starii de sanatate a lucratorilor. Nu s-a pus pana in prezent, in mod serios, la nivel national, problema legata de bolile profesionale/ bolile legate de profesie, care se pot declansa/ isi arata efectul, la multi ani dupa ce organismul a fost expus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala popradu22 popradu22 Buna ziua am fost depistat cu boala profesional hernie de disc si după câte am înțeles la casa de pensi la noi la Perosani zice ca nu se dau indemnizați ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Ortostatismul prelungit mi a afectat genunchii.Am ajuns la leziune de menisc care trebuie oprata.Se incadreaza acesta afectiune ca boala profesionala? (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala profesionala ContSters162100 ContSters162100 Buna, as dori cateva informatii in legatura cu pensionarea pe caz de boala/profesionala. Mama mea este in campul muncii de 29 de ani legal (are 49 de ani). ... (vezi toată discuția)