avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor deces

Buna dimineata!
Am un angajat a carui mama a decedat. As vrea sa il ajut cu acel ajutor de deces prevazut de L340/2013, art.17 dar, nu stiu daca pot. Nu inteleg prea bine cine poate primi si cine nu. Precizez ca mama angajatului era asigurata social.
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 13:31, 28 Aprilie 2014
Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda la cerere, pe baza certificatului de deces.

Ajutorul de deces se achita de:
- angajator, in cazul asiguratului salariat, respectiv al unui membru de familie al acestuia
- institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor sociale de somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia
- Casa Judeteana de Pensii, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului cu declaratie de asigurare sociala sau cu contract de asigurare sociala, respectiv al unui membru de familie al acestora.

Dupa achitare , platitorul de drepturi de asigurari sociale are obligatia de a inscrie pe verso-ul originalului certificatului de deces mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.

[ link extern ]
Multumesc frumos. Legea am citit-o si eu. Eu am intrebat daca pot sa-i dau eu acest ajutor sau ar fi mai bine sa il ceara de la angajatorul angajatei, fiul acesteia sau sotul acesteia.

Daca decedata era angajata atunci angajatorul dansei trebuie sa dea acesti bani. pe care ii deduce apoi de la casa de pensii. Poarte merge sotul sau fiul la angajator cu certificatul de deces si in original pentru a se scrie pe el ca a fost achitat ajutorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua! Un salariat al firmei, in varsta de 45 de ani decedeaza, iar cheltuielile de inmormantare sunt suportate de sotie. Vreau sa stiu de unde poate primi ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: fratele unchiului meu a decedat saptamana trecuta.In ultimul timp nu a lucrat nicaieri. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces vornicu lumi vornicu lumi va rog sa ma ajutati cu niste informatii.Un coleg salariat a decedat. Sora acestuia doreste sa primesca ajutorul de deces (de inmormintare am dat atunci,pe ... (vezi toată discuția)