avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Beneficii salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Beneficii salariale

Muncitorii care lucreaza in panificatie ar trebui sa beneficieze de plata dubla pentru sambetele si duminicile in care lucreaza sau patronii nu au nicio obligatie de genul acesta sau pot folosi drept scuza foc continuu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 29 Aprilie 2014
Normal asa ar fi. Sambetele si Duminicile ar trebui platite cu 200% decat deobicei iar Sarbatorile Nationale cu 300% sau daca plata se face 100% atunci trebuie primita si o zi libera pentru zilele contate de 200% iar la cele contate cu 300% cu inca 2 zile libere sau cu doar o zi libera daca se plateste 200%. Cam asa ar trebui sa fie. Evident si cu primirea de bonuri de masa. Mai conteaza foarte mult si ce contine contractul cadru individual semnat (C.I.M.) si daca exista Sindicat care a negociat cu angajatorul o conventie cadru generala a unui contract colectiv de munca (C.C.M.) in care ar trebui sa fie trecute si aspectele pe care nu le aveti lamurite legate de locul de munca din domeniul in care lucrati.
Verificati continutul C.I.M. si C.C.M. si functie de informatiile continute faceti demersurile necesare pentru obtinerea drepturilor mentionate si neacordate, astfel ca sa intrati in posesia acestora cat mai curand posibil, functie de variantele care va convin, mai ales daca acestea coincid cu supozitiile prezentate, care ar fi normale, prezentate anterior. Succes !
1. Nu exista text de lege care sa prevadă plata dubla a muncii in zilele de repaus saptamanal.

2. Art. 137 din Codul muncii prevede urmatoarele reguli privitoare la munca in zilele de repaus saptamanal:
1. Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

2. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;

Asadar, sporul pentru munca in weekend poate fi in cuantum , de exemplu, de 1 leu sau de 1% din salariul de baza , legea neimpunand un minim sau un maxim.

3. Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrui in zi de sambata ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat: am angajati care lucreaza de luni pana vineri, program de 8 ore/zi, 40 ore sapatama. incepand din nov se ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal freenicos freenicos Am urmatoarea situatie...activitate hotel...3 persoane angajate ca receptioner...lucreaza fiecare 12 cu 24... ITM-ul imi cere o adresa pe care sa o avizeze ei ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare mihaela david mihaela david cum se platesc orele suplimentare care sunt efectuate sambata sau duminica si in sarbatorile legale? cu 100% sau cu 200% (vezi toată discuția)