avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare CIM

Buna ziua,
imi puteti spune cum se procedeaza ca angajator in cazul in care o persoana (angajat) solicita intreruperea/suspendarea a CIM din interese personale si ce efecte are aceasta intrerupere lasand la o parte suspendarea prestarii muncii si a platii de natura salariala catre angajat !
Cel mai recent răspuns: CRISTIAN N-I , utilizator 21:30, 30 Aprilie 2014
Se da o decizie privind suspenarea CIM pe o anumita perioada de timp, iar perioada respectiva nu constituie vechime in munca, nu se platesc (si ca atare nu se retin) contributii sociale obligatorii! Se face insttintare si catre ITM (cred?!).
Angajatul care doreste concediu fara plata face o cerere in acest sens catre conducere.
Daca cererea este aprobata (depinde si de prevederile CCM sau ale regulamentului intern), se face o decizie de suspendare a CIM pe perioada solicitata.
Suspendarea CIM se opereaza in Revisal si se transmite online la ITM.
Cererea de suspendare este o cerere stas ?
Angajatul este obligat sa isi exprime in scris motivele suspendarii sau este deajuns sa solicite suspendarea CIM ?
As putea sa adaug ca, angajatul solicita suspendarea cim pe o perioada de 3-6 luni, cu posibilitatea reintegrarii in functia avuta dupa expirarea perioadei de suspendare solicitata !
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
CRISTIAN N-I, utilizator
Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
Art. 54. [ suspendarea prin acordul părţilor]
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale
.

Prin urmare angajatul este obligat sa solicite suspendarea contractului de munca in scris. Conducerea unitatii aproba sau nu solicitarea angajatului cu respectarea prevederilor legale ale CCM si RI existente in societate.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
Alina Tomescu, Consultant resurse umane
1. Transmiterea REVISAL-ului nu se face numai online.

2. Suspendarea c.i.m. in baza art.54 C.mun. nu este obligatorie.

3. Niciun text de lege nu prevede ca :
- angajatul este obligat sa solicite suspendarea contractului de munca in scris.

- suspendarea CIM se opereaza in Revisal si se transmite online la ITM.


4. HG 500/2011:
Art. 5
(1) Registrul se transmite la inspectoratul teritorial de munca in format electronic, prin utilizarea uneia dintre urmatoarele modalitati:
a) prin completarea on-line a bazei de date existente pe portalul Inspectiei Muncii;
b) prin e-mail, pe baza de semnatura electronica;
c) prin depunerea la sediul inspectoratului teritorial de munca in format electronic, insotit de o adresa de inaintare semnata de angajator.
....

Art.54 C.mun.
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

5. Perioada de CFP nu constituie vechime in munca, stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.

Alte discuții în legătură

C.o. fara plata -revisal silvia99 silvia99 d.p.d.v al angajatorului- cum se inregistreaza in revisal concediul fara plata? in cazul unei angajate care pleaca in strainatate 2-3 luni multumesc! (vezi toată discuția)
Suspendare cim gmona gmona Un angajat a avut nevoie de concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale. Nu s-a operat in revisal suspendarea si reinceperea activitatii. Ce ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata MarcMarimar MarcMarimar O societate are in concediu fara plata 2/3 din salariati pe o periaoda de 2 luni .(nu au lucrari de productie deci nu au ce sa faca la munca).Ma intereseaza ... (vezi toată discuția)