avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pierderea calitatii de parte vatamata in proces penal ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pierderea calitatii de parte vatamata in proces penal si redobandirea acestei calitati in urma eliberarii unui nou certificat medical

buna ziua. o sa va explic succint o speta. in urma unui accident de circulatie soldat cu decesul unei persoane si vatamarea corporala, s-a intocmit dosar penal pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. certificatul medico-legal eliberat in urma accidentului, a dat 90 de zile de ingrijiri medicale. procesul s-a judecat pe fond si s-a facut apel. in urma schimbarii codului penal, cele 90 de zile de ingrijiri medicale nu mai erau suficiente pentru sustinerea incadrarii de vatamare corporala din culpa si am depus cerere pentru o noua expertiza in urma careia mi s-a eliberat un nou certificat medico-legal ce prevede 150 de zile de ingrijiri medicale, asta deoarece de la data producerii accidentului pana in prezent, am mai facut o operatie sii urmeaza sa mai fac inca una.
ma intereseaza ce trebuie sa fac in acesta situatie. precizez ca in acest moment sunt in faza de apel a procesului si peste cateva zile urmeaza sa prezint in scris concluziiile. noua expertiza a fost depusa la dosar, s-a discutat acest subiect in instanta, s-a acceptat noua proba, s-au judecat motivele apelului si s-a amanat hotararea in vederea depunerii de concluzii scrise.
TREBUIE SA DEPUN O NOUA PLANGERE PENALA IMPOTRIVA INCULPATULUI sau doar sa precizez ca in urma noului certificat medico-legal, ramane aceeasi incadrare si ma constitui in continuare parte vatamata si parte civila? va rog sa ma lamuriti in aceasta problema deoarece in urma schimbarii codului penal eu nu mai eram parte vatamata in procesul penal, iar dupa eliberarea noului certificat am redevenit parte vatamata. va multumesc
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
luciantec, utilizator
Cel mai recent răspuns: luciantec , utilizator 08:53, 6 Mai 2014
cel mai nimerit ar fi sa va angajati avocat
normal ar trebui admis apelul si trimis cauza spre rejudecare la instanta de fond.
trebuie criticata hotararea instantei de fond, si evident depuse actele medicale care atesta ca au fost mai mult de 90 zile ingrijiri medicale
in prezent sunt in faza terminala a procesului la curtea de apel. mi-au acceptat cererea pentru o noua expertiza, mi-au acceptat ca proba noua expertiza in care mi s-a marit nr zilelor de ingrijiri medicale. instanta a dat amanare pentru depunerea de concluzii scrise dupa ce la ultima sedinta de judecata ne-am formulat pretentile oral. ma intereseaza daca in urma acestei noi expertize trebuie sa cer sa ma repuna in proces sau asta se face din oficiu. in urma schimbarii incadrarii dupa noul cod penal, eu nu mai aveam calitatea de parte vatamata in proces dar in urma noii expertize, am redevenit parte vatamata intrucat depasesc cela 90 de zile.
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
luciantec, utilizator
marzalaw a scris:

cel mai nimerit ar fi sa va angajati avocat
normal ar trebui admis apelul si trimis cauza spre rejudecare la instanta de fond.
trebuie criticata hotararea instantei de fond, si evident depuse actele medicale care atesta ca au fost mai mult de 90 zile ingrijiri medicale


Din descrierea utilizatorului inteleg ca tocmai s-a judecat iar instanta a amanat pronuntarea pentru depunerea concluziilor scrise. Daca se admite apelul, rejudeca cauza si in urma verificarii hotararii atacate pe baza lucrarilor si a materialului probator din dosarul cauzei, conferind o noua apreciere a probelor existente la dosar, desfiinteaza sentinta primei instante si pronunta o noua hotarare procedand potrivit regulilor referitoare la judecata in fond.
Trimiterea cauzei pentru rejudecare de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată se dispune doar in situatia in care judecarea cauzei la acea instanţă a avut loc în lipsa unei părţi nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, invocată de acea parte sau atunci când există vreunul dintre cazurile de nulitate absolută, cu excepţia cazului de necompetenţă, când se dispune rejudecarea de către instanţa competentă, ceea ce nu cred ca este cazul din descriere.
va multumesc domnule avocat patrascu pentru lamuririle oferite colegului ce pare a nu fi citit ce am scris in prima parte. da, apelul a fost admis, urmeaza sa se dea verdictul dupa depunerea concluziilor scrise, si aveti perfecta dreptate in privinta celor scrise mai sus. pe mine ma intereseaza daca in concluziile scrise, trebuie sa fac o cerere pentru revenire la calitatea de parte vatamata sau se face din oficiu, in urma maririi numarului de ingrijiri medicale. va multumesc.
nu se incumeta nimeni sa-mi raspunda la intrebare? multumesc

Alte discuții în legătură

Apel - administrarea de noi dovezi scrise si audiere martori luciantec luciantec voi incerca sa va expun succint urmatoarea speta: in urma unui accident rutier soldat cu vatamarea corporala a unei persoane si decesul celei de a ... (vezi toată discuția)
Se poate cere o noua expertiza medico-legala in apel in proces penal? luciantec luciantec buna ziua. voi exemplifica succint urmatoarea speta: in urma unui accident rutier am fost vatamat (femur rupt cu deplasare osoasa) si am primit ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)