Mare problema este aceea ca daca ati declarat ceva ce nu este adevarat pe baza unei naratiuni a unei persoane si nu ati mentionata acest lucru exista riscul sa se considere ca veti da marturie mincinoasa de catre acuzare.
Nu se poate sa se dea 2 declaratii, una in calitate de martor cu identitate protejata si alta in calitate de martor cu identitate reala.
Adica ori sunteti martor protejat ori nu aveti identitatea ascunsa.
Nu stiu ceea ce se intampla in acest caz dar v-ati nimerit foarte aiurea...daca este adevarat...
Cand o situatie este incurcata si nu vedeti Solutia avantajoasa pentru dvs, pentru a va proteja in viitor, cel mai bine este sa va faceti ca ati uitat despre ce este vorba, ca nu va mai amintiti exact intamplarea.Raspunsurile date in fata instantei trebuie sa fie neutre in speta respectiva.In definitive nimeni nu poate avea o memorie asa de buna....Va mai recomand sa folositi cat mai des cuvinte gen: "probabil ca.. mi s-a parut ca aud/vad... parca ....nu eram prea atent."....In felul asta veti iesi elegant din poveste, fara sa afectati interesul dvs care trebuie sa primeze....Nimeni nu va protejeaza in fata altora decat propriul instinct de conservare....success!
Parca e prea mult...
Vi s-a descris o naratiune...
E ceva adevarat in cele ce urmeaza sa declarati? Ati vazut ceva? Ati participat la ceva?
Care e interesul dv. in acest caz, ca eu una nu am vazut cetateni buni dispusi sa marturiseasca asa cum li s-a descris... nu ati facut nimic ilegal... inca?
Va intreb cele de mai sus nu pentru a va acuza, ci pentru ca nu inteleg care e situatia. E primul dosar penal in care depuneti marturie?
Imi pare ca ati cam fost indus in eroare... si v-ati lasat dus. Dar situatia descrisa e prea vaga si nu pot face o evaluare a situatiei...
Stiu ca nu am fost prea explicit . Totusi unele raspunsuri la intrebarile dvs. doamna AVLIL sunt in mesajele mele precedente...
"Ati vazut ceva? Ati participat la ceva?" => "Subiect: Martor identitate reala & martor identitate protejata & COLABORATOR"..."am COLABORAT cu ei pana aici am"...
interesul meu ?! :) => o tara "mai curata"....foarte trist cand vad ca sunt privit ca as avea un interes propriu , si nu un interes general...
"nu ati facut nimic ilegal... inca?" =>CORECT ... INCA !...pentru ca urmeaza sa depun marturie mincinoasa...
"nu am vazut cetateni buni dispusi sa marturiseasca asa cum li s-a descris" => avand in vedere ca voi spune adevarul ulterior cu identitate protejata , voi ignora jignirea dvs.
Dilema mea era : ce siguranta am ca daca voi depune marturie mincinoasa cu identitate reala , si ulterior voi spune adevarul cu identitate protejata , nu voi fi acuzat de comiterea acestei infractiuni ....in conditiile in care pentru tot ce am facut pana acum mi s-a eliberat o autorizatie pentru a COLABORA in scopul strangerii de probe . Si DA ! Vor fi 2 marturii ale mele...nu neaparat din partea unei singure parti...:)
Multumesc tuturor pentru raspunsurile oferite . Nu am lamurit nimic , dar macar m-am descarcat .
Cu Dumnezeu inainte !
Dle draga, intelegem ca ati acceptat, de buna voie si nesilit de nimeni, sa colaborati cu organele de ancheta si de supraveghere penala (sau cu 'acuzarea', cum spuneti dvs), in ideea demascarii si condamnarii unui infractor periculos. Pai, stiti cum se spune: daca te-ai prins in hora - si nu te obliga nimeni s-o faci -, trebuie s-o joci. Atat timp cat 'acuzarea', care nu e o oarecare 'parte', ci reprezinta insusi Statul, va asigura ca veti fi protejat de orice consecinta juridica, atat timp cat colaborati cu ea (cu acuzarea), si atata vreme cat dvs, in calitate de martor ocular, probabil, stiti bine ce s-a intamplat si daca inculpatul este sau nu, in mod grav, vinovat, nu aveti de ce sa va temeti si nici sa va rusinati. Faceti ceea ce trebuie, nu ceea ce v-ar placea sa faceti.