avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata pensiei de urmas

Buna seara,

Va prezint o speta: Vaduva a primit pensie de urmas doar 5 luni in loc de 6, motivandu-se ca a luat penisia in luna in care defunctul e decedat. Este corect?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:19, 4 Mai 2014
Pensia de urmaş se cuvine de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, se acordă şi se plăteşte:
- din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător era pensionar, la data decesului;

- de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător nu era pensionar, la data decesului;

- de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare, ulterior decesului susţinătorului;

- în situaţia în care cererea a fost depusă cu depăşirea termenului de 30 de zile, pensia de urmaş se acordă şi se plăteşte de la data înregistrării cererii.

Ar trebui sa ne precizati : Cand a avut loc decesul , cand s-au depus actele si ce statut avea persoana inainte de a deceda.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Care este legea care reglementeaza conditiile acordarii pensiei de urmas?

Decesul a avut loc pe data de 6 octombrie 2013. Defunctul era pensionar. Vaduva nu avea niciun venit. Ea a luat pensia sotului si pe luna octombrie (luna in care a decedat acesta). Apoi a primit pensie de urmas doar pe 5 luni (in loc de 6) motivandu-se ca a luat pensia defunctului si in luna decesului acestuia. Asta nu stim, daca este corect sau nu. Vrem sa facem contestatie.
Este vorba de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pe care o puteti citi pe:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensiile de urmas retroactiv Maya_Madutza Maya_Madutza Buna ziua,as dori sa stiu daca se pot obtine pensiile de urmas retroactiv, pe ultimii 6 ani. As dori sa mentionez ca mama mea a murit iar ea nu a lucrat decat ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas StRotaru StRotaru Daca sotul decedat avea drept la pensie dar nu a depus dosar de pensionare, iar sotia supravietuitoare a depasit varsta de pensionare si nu are alte venituri, ... (vezi toată discuția)