avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata dupa terminare CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata dupa terminare CIC

Buna ziua,
Copilul implineste 2 ani pe 28 iunie. Dupa legea conform careia tatal tb sa stea o luna cu copilul, eu tb sa ma intorc la munca pe 29 mai.
Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia legal de concediu fara plata pana face copilul 2 ani ( per 29 mai-28 iunie) si daca la intoarcere mai beneficiez de cele 6 luni in care nu pot fi concediata.
In temeiul caror legi am aceste beneficii (daca exista) si ce acte trebuie intocmite cu firma la care lucrez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:09, 5 Mai 2014
1. Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) dvs. vi se va scurta CCC cu o luna char daca tatal intra sau nu cel putin o luna in CCC.

2. In acea luna in care tatal ar trebui sa intre in CCC dvs. puteti sa reluati activitatea sau sa intrati in concediu fara plata.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
Faptul ca solicit concediu fara plata pana la implinirea celor 2 ani ai copilului (1 luna) il poate indreptati pe angajator sa ma concedieze la intoarcerea efectiva la munca sau si in acest caz sunt obligati sa ma tina 6 luni?



1. Pentru dvs. CCC se termina cand reluati activitatea sau solicitati concediu fara plata.

2. De la aceasta data decurg cele 6 luni in care nu va poate concedia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neclaritati oug 111/2010 CristinaM31 CristinaM31 In situatia in care am ales concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2ani ai copilului (primul an am solicitat concediu pentru crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie (intoarcere la munca din ccc) badaraudiana badaraudiana Buna ziua, Am si eu o nedumerire referitor la [b]data [/b]de intoarcere la locul de munca, din concediul de crestere copil, pentru a primi stimulentul de 500 ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie iulyt iulyt Buna seara. copilul meu face in aprilie 2 ani,eu am facut cerere pt stimulent de insertie (cu declaratia sotului ca nu vrea ultima luna pt ccc) in ianuarie. am ... (vezi toată discuția)