avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, Incredintare copil, Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, Incredintare copil, Pensie alimentara

Buna ziua. Ma aflu in situatia de a cere ajutorul dumneavoastra. Sunt casatorita de 7 ani, dar in fapt suntem despartiti de 2 ani. Avem un copil minor in varsta de 4 ani, dar din pacate muncim amandoi in strainatate. Copilul sta de la varsta de 2 ani cu parintii mei.Acum m-am hotarat sa divortez si nu prea stiu cum sa procedez. Tatal a propus sa urmam calea unui notar, deoarece ar fi mai simplu, bunuri nu avem de impartit. Cum se procedeaza in cazul minorului? Cui ii va fi incredintat? Fostul sot este de acord ca fetita sa ramana in grija mea (a parintilor mei) dar nu vrea sa fie precizata in nici un fel contributia lui financiara. Daca el are un contract de munca incheiat in strainatate, legea il poate obliga sa plateasca pensie alimentara, desi nu plateste taxe statului roman? Mentionez ca toti membrii familiei detin numai cetatenie romana. Cum se acorda dreptul la vizita? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:18, 7 Mai 2014
Buna ziua. Incepand cu 2011 s-au schimbat regulile privind minorii in cazul divortului. Astfel nu mai exista incredintarea minorului catre mama, ci ambii parinti exercita autoritatea parinteasca in comun, in mod egal, adica ambii parinti decid cu privire la cresterea si educarea copilului. Puteti hotara de asemenea de comun acord unde va fi locuinta copilului, in cazul dvs la domiciliul bunicilor. Pensia alimentara este dreptul copilului si obligatia parintelui, trebuie platita. Puteti opta pentru pensie alimentara platita in natura, adica haine, mancare, rechizite, etc.
Notarul nu incredinteaza copii si nu stabileste pensii si program de vizita,daca vreti sa divortati la notar trebuie sa va puneti de acord si sa cuprindeti in act toate aspectele- locuinta copilului, program de vizita, pensie etc.
Ca minorul nu lociueste cu parintii sai , ci bunicii sunt cei ce au grija de el, ar fi trebuit sa anuntati si DGASPC
Daa tatal nu vrea sa contribuie la intretinerea copilului, trebuie sa va adresati instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Plecare in strainatate cu copilul minor abc_jr abc_jr Buna, In urma unui proces de divort custodia minorului a fost acordata mamei, tatal plateste pensie alimentara si are stabilit un program de vizitare de 2 ... (vezi toată discuția)
Acord plecare strainatate tata pentru copil viomag viomag buna ziua. sunt tatal unei fetite de 4 ani, am drept de vizita prin hotarare judecatoreasca( copil din afara casatoriei), merg des la fetita mea iar mama ... (vezi toată discuția)