avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare mostenire tata decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare mostenire tata decedat

Salut
Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu .
Bunicii mei au avut 3 copii ,iar dupa ce bunicul a decedat s-a facut succesiune in care 2 dintre copii au cedat partea lor (casa + terenuri ) in favoarea fratelui lor (deci tatal meu ) .Cealalta jumatate din casa a ramas bunicii , iar terenurile i-au fost cedate in totalitate tatalui meu . Deci exista aceasta succesiune cu specificatiile pe care le-am amintit .
Dupa 5 ani a murit tatal meu ,care are 2 copii (eu si un frate) plus o sotie cu care era insurat de 3 ani la momentul decesului .
As vrea sa stiu ce trebuie sa fac pentru a intra in postenirii si pasii urmati pt asta .
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andrei0901 , utilizator 21:44, 10 Mai 2014
Mostenitorii tatalui sunt:
- sotia cu o cota de 1/4 din masa succesorala;
- dvoastra si fratele: cu o cota de 3/4, impartita in mod egal.
Trebuie sa va prezentati la notarul aflat in raza ultimului domiciliu al defunctului si sa solicitati dezbaterea succesorala, la care vor fi invitati atat sotia supravietuitoare cat si fratele dvoastra.
In cazul in care dezbaterea notariala va esua, aveti posibilitatea sa solicitati aceasta in instanta, prezentand o copie de pe incheierea eliberata de notar, din care sa reiasa imposibilitatea dezbaterii amiabile.

Inteleg , dar in succesiune apare casa impartita in 2 (tata + bunica ) si alte terenuri separate care sunt trecute pe numele tatalui .Ma refer la succesiunea facuta cand a decedat bunicul .

La notar pot solicita DOAR impartirea terenurilor (trecerea lor pe numele meu , al fratelui si a l sotiei supravietuitoare) , excluzand casa ?
Ati zis dvoastra ca la notar vor fi invitati sotia supravietuitoare si fratele ,insa exista si o mama a tatalui care este supravietuitoare dupa cum am mentionat mai sus si are dreptul la jumatate din casa ,deci trebuie si ea sa fie prezenta ..

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu, bunica nu este mostenitor cu vocatie succesorala, atata timp cat exista in viata descendenti ai defunctului.
Bunica este proprietar a jumatate din casa, dezbaterea are loc asupra averii defunctului (din care fac parte toate bunurile enumerate de dvoastra, inclusiv acea jumatate din casa).
Odata cu dezbaterea succesorala puteti sa faceti si iesirea din indiviziune (partaj volutar - in fata notarului) , moment in care veti imparti bunurile, in modalitatea in care veti hotari de comun acord cu ceilalti mostenitori.
Luati legatura cu un notar care va va da mai multe detalii si informatii.
Au trecut 9 luni de cand tatal a decedat.Am inteles ca trebuie sa ma duc la un notar si sa fac o declaratie prin care accept mostenirea ,asta e prima procedura ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da. Aveti termen 1 an de la data deschiderii mostenirii (data decesului tatalui dvoastra).

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenirea radu1982 radu1982 am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)