avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - dezbatere succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - dezbatere succesorala

In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se compune din: 1 casa cumparata de mama impreuna cu tata, un teren din partea mamei((exista titlu pe numele defunct bunicul din partea mamei, mostenitor tata-teren arabil cedat de toti fratii mamei ca mostenire pentru mine si fratele meu) si inca o mostenire din partea tatalui compusa din: cota parte imobil(1 casa) si teren arabil, pentru care nu s-a facut, de asemenea succesiune, fiind implicate mai multi mostenitori. Intrebare: care este cota care revine sotiei si care este cota noastra?
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 15:01, 27 Iulie 2013
Va sugerez sa consultati un notar pentru ca raspunsul ocupa prea mult spatiu. Ca idee generala( cazul meu, propriu) sotului supravietuitor ii revine jumatate din masa succesorala, ca fiind partea sa, iar cealalta jumatate se imparte 1/2 sotului supravietuitor si1/2 descendentilor sotului decedat.Din ce scrieti, aveti de facut mai multesuccesiuni, incepand cu bunicul din partea mamei.
in primul rand dezbateti in ordine succesiunile. prima dupa mama -din bunurile comune ale ambilor parinti patrea mamei este jumate din ele care compun masa succesorala iar cotele sant 1/4 sotul si 3/4 copiii.(repet intra doar jumate de casa ,cealalta apartine tatalui ). dupa decesul tatalui intra si sotia supravietuitoare, in acest caz cotele sant la fel 1/4 sotia iar 3/4 copiii. daca tatal a realizat ceva in plus cu a doua sotie din acele bunuri jumate sant ale sotiei iar cealalta jumatate care compune masa succesorala a tatalui cotele sant cum vi le-am relatat anterior 1/4 sotia si 3/4 copiii.
Daca din 2003 s-a mai modificat ceva in materie de succesiune, atunci este in regula. In 2003, la succesiunea sotiei dupa mama sa, tatal ei a mostenit 1/2 din toata masa succesorala si inca 1/2 din cealalta jumatate, iar cei 4 copii 1/2 din cealalta jumatate. Situatia a fost identica si la succesiunea bunicilor mei din partea tatalui.
Domnule Liviu, lecturati textul NCC:

Art. 972

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Asadar un sot supravietuitor (daca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei si nu este bun propriu) mosteneste 1/2 din masa succesorala + 1/4 din jumatatea ramasa, daca intra in concurs cu descendentii (copiii). Calculul ne arata ca acesta mosteneste 5/8 din masa succesorala iar 3/8 este impartita intre descendentii acestuia.
Se comfirma afirmatia mea anterioara, succesiunile la care faceam referire erau inainte de noul cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Mostenire Liliminea@yahoo.com Liliminea@yahoo.com Santem 4 frati si avem o casa si pamant mostenit de la bunici .O sora a decedat(casatorita si nu are copii) Sotul ei supravietuitor are dreptul la ... (vezi toată discuția)