avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... incompatibilitati functionar pubic
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

incompatibilitati functionar pubic

un functionar public intr-un minister, avand functie de executie, mai are un contract de munca pe post didactic la o universitate de stat. Intrebarea este: poate sa ocupe o functie de sef de catedra la acea universitate?
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 18:20, 14 Mai 2014
Legea nr.161/2003 prevede
Art. 96. - (1) Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului.
Dar in cazul lui Mircea Diaconu, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, ca urmare a exercitării simultane a funcției de Senator în Parlamentul României și a celei de Director-manager în cadrul Teatrului “C.I. Nottara”.

Pentru el de ce nu s-a aplicat legea 161/2003, Art. 82. (3) Deputații și senatorii pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar-artistice?

ANI ar fi putut sa considere ca Mircea Diconu exercita o functie in domeniul creatiei literar-artistice, si totusi nu a considerat asa.
Este problema ANI cum interpreteaza textul de lege . In opinia mea, nu exista stare de incompatibilitate.
Textul de lege este:

Art. 96. - (1) Functionarii publici ... pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice.

Se intelege clar faptul ca functionarii publici pot ocupa functii didactice (profesor, conferentiar, etc) ca sa desfasoare efectiv activitate de predare (activ. didactica)

Dar, din pacate, nu se intelege clar ca pot ocupa functii de conducere in domeniul didactic (sef catedra, decan, etc) ... aici lucrurile nu sunt bine precizate ... oare mai exista in legislatie exprimari de genul "functii in domeniul ... " prin care s-ar putea intelege si "functii de conducere in domeniul..."?
[ link extern ]

"În prezent, Teatrul NOTTARA este o instituţie publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, funcţionând ca o companie permanentă cu un colectiv artistic de 35 de actori angajaţi şi cu o echipă tehnică şi administrativă de până la 100 de membri."

LEGE nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitatilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea coruptiei

SECŢIUNEA a 2-a
Incompatibilităţi privind calitatea de parlamentar
ART. 81*)
(1) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului.
(2) Prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se înţelege funcţiile din administraţia publica asimilate celor de ministru, funcţiile de secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate celor de secretar de stat şi subsecretar de stat din cadrul organelor de specialitate din subordinea Guvernului sau a ministerelor, funcţiile din Administraţia Prezidentiala, din aparatul de lucru al Parlamentului şi al Guvernului, funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice, funcţiile de consilieri locali şi consilieri judeţeni, de prefecţi şi subprefecţi şi celelalte funcţii de conducere din aparatul propriu al prefecturilor, funcţiile de primar, viceprimar şi secretar ai unităţilor administrativ-teritoriale, funcţiile de conducere şi execuţie din serviciile publice descentralizate ale ministerelor şi celorlalte organe din unităţile administrativ-teritoriale şi din aparatul propriu şi serviciile publice ale consiliilor judeţene şi consiliilor locale, precum şi funcţiile care, potrivit legii, nu permit persoanelor care le deţin sa candideze în alegeri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuctionarul public ionela_san ionela_san daca o persoana este functionar public poate detine o societate SRL:stunned: (vezi toată discuția)
Un secretar uat poate avea un al doilea job? catalina.roxana catalina.roxana Un secretar UAT poate avea un al doilea job cu jumatate de norma? Sunt interesata de un al doilea job si nu stiu daca imi permite functia. Este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Funcție publică Blaga S Cosmin Blaga S Cosmin Bună ziua. Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la următoarea situație. Poate un funcționar public, angajat pe perioadă nedeterminată, cu funcție de ... (vezi toată discuția)