avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Girant la banca pentru o persoana care a decedat ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Girant la banca pentru o persoana care a decedat ulterior

Buna ziua,
Am nevoie de sfaturile dumneavoastra in urmatoarea problema :

Am girant la banca pentru o linie de credit cu un imobil, cel care avea credit a decedat, iar succesorii acestuia nu vor sa faca "mostenirea" . Ce de facut in cazul acesta ?

Se mai poate face ceva, pot da in judecata succesorii pentru a mi recupera banii in cazul in care voi fi executata silit ? In cazul in care acestia nu au bunuri pe numele lor sau le au deja girate la alte banci, care este solutia ?

Astept sfaturile voastre si va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: Ing3ras , utilizator 23:34, 11 Mai 2014
E complicata problema.
Ar trebui sa ii fortati sa isi exprime optiunea fata de mostenire.
Incercati sa mergeti la avocat pentru a gandi in concret problema si pentru a deschide un proces care eu cred ca este inevitabil...
Aveti insa grija si ce avocat veti angaja intrucat nu este simpla situatia si totul trebuie gandit in amanunt sub toate aspectele...
Nu conteaza ce bunuri au mostenitorii, pe dvs va intereseaza ce bunuri au acestea de mostenit, daca defunctul avea bunuri pentru ca dvs din ele veti recupera daca ajungeti la executare. Banii imprumutati au fost folositi, pt ce ?
Decedatul datora bani bancii, dvs doar ati garantat imprumutul, daca isi platea ratele , nu va datoreaza bani, nu va e debitor.

Cum se procedeaza cand debitorul dvs a decedat, vedeti mai jos

Art. 1107

Acceptarea moştenirii de către creditori

Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.

Art. 686
(1) Daca debitorul moare inainte de sesizarea executorului judecatoresc, nicio executare silita nu poate fi pornita, iar daca moare dupa ce aceasta a fost pornita, ea nu poate fi continuata cat timp mostenirea nu a fost acceptata de catre cei chemati la mostenire sau, in lipsa, cat timp nu a fost numit, in conditiile legii, un curator al succesiunii ori, dupa caz, un curator special pentru executare, in conditiile art. 58.
(2) In cazul in care creditorul sau executorul judecatoresc ia cunostinta, in orice mod, de faptul ca debitorul a decedat, acesta este obligat sa solicite de indata camerei notarilor publici in a carei circumscriptie a avut ultimul domiciliu defunctul sa faca mentiune in registrul special prevazut de lege despre inceperea executarii silite si sa ii elibereze un certificat din care sa rezulte daca mostenirea debitorului a fost sau nu dezbatuta, iar in caz afirmativ, care sunt persoanele care au calitatea de mostenitori, precum si faptul daca pana la acceptarea mostenirii de catre cel putin unul dintre succesibili a fost sau nu numit un curator al succesiunii.
(3) In cazul in care se constata ca mostenirea nu a fost dezbatuta sau, dupa caz, acceptata, creditorul sau executorul judecatoresc poate cere camerei notarilor publici in a carei circumscriptie a avut ultimul domiciliu defunctul sau, dupa caz, notarului public deja sesizat intocmirea inventarului succesiuni sau desemnarea unei persoane in acest scop.

Inceperea executarii contra mostenitorilor Art. 687
(1) Daca debitorul moare inainte de inceperea executarii silite si se constata ca nu exista niciun mostenitor acceptant si nici nu este numit un curator al succesiunii, la cererea creditorului ori a executorului judecatoresc, instanta de executare va numi de indata un curator special, pana cand va fi numit, in conditiile legii, curatorul succesiunii, dispozitiile art. 58 aplicandu-se in mod corespunzator.
(2) In cazul in care mostenirea a fost acceptata si exista numai mostenitori majori, executarea silita va fi pornita impotriva tuturor, in afara de cazul in care numai unii dintre acestia sunt chemati, de lege ori potrivit vointei defunctului, sa raspunda pentru anumite datorii ale defunctului. Daca executarea silita este pornita contra tuturor mostenitorilor, acestia vor fi citati, printr-o instiintare colectiva, facuta la locul deschiderii mostenirii, pe numele acesteia, cu exceptia cazului in care au ales, cu ocazia dezbaterii succesorale ori chiar ulterior, un alt domiciliu in vederea citarii sau un reprezentant al acestora, dupa caz.




As mai avea de adaugat ca linia de credit a fost obtinuta de o societate comerciala cu actionar unic,respectiv decedatul.Sotia nu vrea sa preia firma si a cerut falimentul acesteia. Decedatul a platit ratele pana la un moment dat ...

Solutii ?!
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata decedat credit neachitat Mihaela Murgoci2017 Mihaela Murgoci2017 Buna seara, Tatal meu a decedat si are un credit dat catre firma de recuperari . Ce se intampla acum ? Multumesc (vezi toată discuția)
Moștenesc și creditul soției? eu nu am semnat nimic la refinanțarea lui, pot fi obligat să-l plătesc? ContSters463231 ContSters463231 Daca sotia a facut o refinantare la bcr primind salariul pe card la aceasta banca,,eu sunt obligat sa-i platesc creditul? Ea a decedat de cancer. Eu nu am ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil- 2 soti proprietari, unul decedat andreistan andreistan Buna ziua, Un imobil este [b]detinut de sot+sotie, sotia a decedat anul trecut[/b], nu s-a facut succesiunea. Suntem asociatie de proprietari, suntem ... (vezi toată discuția)